Виетнамският производител на електрически автомобили (EV) VinFast приключи първия ден

...
Виетнамският производител на електрически автомобили (EV) VinFast приключи първия ден
Коментари Харесай

Виетнамската VinFast за кратко беше по-скъпа от трите най-големи автопроизводителя в САЩ

Виетнамският производител на електрически коли (EV) VinFast завърши първия ден на общественото си предложение с по-висока пазарна капитализация от тези на трите огромни американски компании - Ford, GM и Fiat Chrysler, която е благосъстоятелност на Stellantis. Стойността на азиатското сдружение доближи 85 милиарда $ във вторник, което е с най-малко 27 милиарда повече от тези на трите най-големи американски производителя.След астрономическия растеж през първия ден на търговия книжата на VinFast Auto се върнаха на земята - изтривайки част от положението на своя създател милиардер. Акциите на виетнамския производител на електрически автомобили спаднаха внезапно в сряда и четвъртък в Ню Йорк, като отстраниха повече от половината от растежа от 255%, който означи във вторник, когато се листна на Nasdaq Global Select Market. Пазарната капитализация на VinFast се намали до 46.4 милиарда $ и към момента е малко над тази на General Motors.Председателят и създател Фам Нхат Вуонг, който управлява всички акции на компанията като се изключи няколко, е понижил чистото си положение с към 40% до 26.2 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

Виетнамският производител на електрически коли (EV) VinFast завърши първия ден на общественото си предложение с по-висока пазарна капитализация от тези на трите огромни американски компании - Ford, GM и Fiat Chrysler, която е благосъстоятелност на Stellantis. Стойността на азиатското сдружение доближи 85 милиарда $ във вторник, което е с най-малко 27 милиарда повече от тези на трите най-големи американски производителя.След астрономическия растеж през първия ден на търговия книжата на VinFast Auto се върнаха на земята - изтривайки част от положението на своя създател милиардер. Акциите на виетнамския производител на електрически автомобили спаднаха внезапно в сряда и четвъртък в Ню Йорк, като отстраниха повече от половината от растежа от 255%, който означи във вторник, когато се листна на Nasdaq Global Select Market. Пазарната капитализация на VinFast се намали до 46.4 милиарда $ и към момента е малко над тази на General Motors.

Председателят и създател Фам Нхат Вуонг, който управлява всички акции на компанията като се изключи няколко, е понижил чистото си положение с към 40% до 26.2 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

Големите съмнения в цените на акциите бяха предстоящи. Вуонг управлява 99% от акциите на VinFast, най-много посредством своя бизнес конгломерат Vingroup JSC. Така за другите вложители остава дребна част, което значи, че даже релативно дребни покупко-продажби могат да окажат огромно въздействие върху цената.
Реклама

Във втортик акциите на VinFast затвориха с цена от 37.06 $, много над тази при започване на търговията от 10 $. Листването се случи посредством обединение с компания за придобиване със специфична цел (SPAC) - хонконгската Black Spade Acquisition.

И BMW, и Volkswagen костват към 69 милиарда $ съгласно данни на Refinitiv. Ford е оценен на 48 милиарда $, а GM на 46 милиарда Tesla към момента е неоспорим водач по пазарна капитализация с оценка от 739 милиарда $. Китайският водач в бранша на EV - BYD, е на четвърто място с оценка от 93 милиарда $.

" Бяхме подготвени да създадем обичайно IPO. Преследвахме пътя в продължение на съвсем две години, само че пазарите бяха предизвикателни, тъй че взехме решение да отделим обявата от набирането на средства. Получихме финансовата поддръжка от нашата компания-майка и продължихме листването посредством SPAC ", сподели изпълнителният шеф на VinFast Ле Ти Ту Туи в изявление за CNBC.
Реклама
Алтернативното финансиране от страна на компанията майка Vingroup възлиза на 2.5 милиарда $. Именно това е и повода производителят да не се тормози от предлагането посредством SPAC, като поддръжката е направила допустимо търсенето на листване в Съединени американски щати.

Според специалисти положителното показване не е изненадващо на фона на възходящото търсене на електрически коли. " Инвеститорите не престават да имат вяра, че бъдещето е в електричеството и че една евтина източноазиатска страна ще се появи като съперник на Съединени американски щати ", сподели пред BBC Бил Русо, създател и основен изпълнителен шеф на основаната в Шанхай Automobility. " Пазарите имат вяра, че поради геополитиката Виетнам, а не Китай, ще бъде тази страна ", прибавя той. Проблемите не си отиват Автомобилният производител се бори да завоюва пазарен дял в Съединени американски щати, основен пазар за интернационалното му разширение. Амбициите му обаче бяха възпрепятствани от проблеми, в това число въпроси по отношение на сигурността на транспортните средства и способността за финансиране на огромната агресия. Първата доставка на коли на VinFast за Съединени американски щати през декември получи неприятни мнения за продукта и компанията направи огромно евакуиране. Причината за това беше, че Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата предизвести за софтуерна неточност, която може да усили риска от злополука.

Нетните загуби на VinFast през първото тримесечие бяха 588 млн. $ по отношение на 407 хиляди $ през същото тримесечие на миналата година. През първата половина на годината компанията достави над 11 хиляди EV по данни на производителя. За съпоставяне, Tesla е доставила повече от 889 хиляди автомобила през същия интервал.
Свързани публикации Инвестиционен хеттрик за над 100 млн. лева в автомобилния бранш 4 август 2023, 06:26 Бъдещето е нEVероятно 3 август 2023, 15:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР