Виенският икономически форум тази година провежда своето 15-о юбилейно издание.

Виенският икономически форум тази година провежда своето 15-о юбилейно издание. ...

15-о издание на Виенския икономически форум: Икономиката среща политиката.Виенският икономически форум тази година провежда своето 15-о юбилейно издание. Събитието се провежда днес в австрийската столица, съобщиха за БТА организаторите на форума.
    
Престижното събитие е под мотото "Икономиката среща политиката" и под почетното председателство на австрийския канцлер Себастиян Курц.
    
Този форум е важна част от политическите събития, които се провеждат във Виена, тъй като е включен в официалната програма на председателството на Съвета на ЕС от Австрия - трето по ред в историята на страната след влизането й в Общността.
    
Включването на 15-ото юбилейно издание на Виенския икономически форум, като част от официалната програма на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, е поредното и голямо признание за дългогодишната и водеща роля на форума за развитието и задълбочаването на икономическите връзки в целия регион на Балканите и Югозападна Европа.
    
В програмата на 15-ия Виенски икономически форум, който ще се проведе в Къщата на инженерите (двореца "Ешенбах") в сърцето на австрийската столица, са предвидени две сесии.
    
Сутрешната дискусия ще е на тема "Регионалното сътрудничество като част от европейската интеграция и дигитализация на Балканите". Заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество г-жа Мария Габриел, в дискусията ще участват премиерите на балканските държави, които са и почетни патрони на Виенски икономически форум.
    
Следобедната сесия също обещава да е гореща със своята тема "Икономиката среща политиката". Акцентите ще бъдат насочени към това как едно силно икономическо сътрудничество може да допринесе за една по-силна Европа.
    
Една от целите на Виенския икономически форум е (след двете престижни конференции под същото мото "Икономиката среща политиката", организирани по време на европредседателството на България в София и сега по време на европредседателството на Австрия във Виена) да се "прокара своеобразен мост" към предстоящото поемане на председателството на ЕС в първата половина на 2019 г. от Румъния - друга страна, членка на Виенски икономически форум, коментира д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на Виенски икономически форум.
    
Сред участниците в 15-ия юбилеен Виенски икономически форум са отново както високопоставени представители на регионалната и европейската политика, така и президенти, изпълнителни директори и ръководители на успешни и добре познати икономически субекти от австрийската, регионалната, европейската и световната икономика.
    
В рамките на конференцията активни членове и партньори на Виенския икономически форум със съществен принос за развитието на регионалната икономика традиционно се удостояват с Годишна награда на Виенския икономически форум.
    
Номиниран нoсител на този престижен приз като държава членка на Виенския икономически форум - Кооперационен партньор за 2018 г., е България.
    
Годишното издание на Виенския икономически форум през ноември всяка година е във Виена, а в течение на годината се организират форуми в държавите членки под наслов Виенски икономически разговори.
    
Виенският икономически форум, който се утвърди като европейската икономическа  платформа с централа във Виена, организира изключително успешно под същото мото "Икономиката среща политиката" своите "Софийски разговори 2018" на 18-и май 2018 г. в Националния дворец на културата с участието на министър-председателите на Западните Балкани и българския министър-председател, всичките почетни патрони на Виенския икономически форум.
    
Събитието бе част от официалната програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и бе обявено за официално съпътстващо събитие на софийската среща "Европейски съюз - Западни Балкани".

Източник: 3e-news.net