Виенските балове се провеждат с благотворителни каузи, с които през

...
Виенските балове се провеждат с благотворителни каузи, с които през
Коментари Харесай

Николай Талев: Виенският бал помага на педиатрията в България

„ Виенските балове се организират с благотворителни дела, с които през годините се подкрепят здравни институции, фондации и деца в неравностойно състояние. Тази година Виенският бал, който ще се организира на 23 март, има за цел да подкрепи детското опазване на здравето “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Николай Талев, ръководител на съдружие „ Виенски клуб “, който провежда и баловете.

„ 1814 година на танцуващия конгрес във Виена за пръв път стартират да се случват виенските балове. През 1869 година, баловете стартират да се провеждат във Виенската опера, където стартират да добиват тази помпозност, хубост, която всички ние виждаме и която бихме описали като същинското изкуство, към което се стремим “, изясни Талев.

Той напомни, че " Виенският клуб " в България се е основал през 1995 година и едвам по-късно стартира провеждането на Виенския бал в страната ни. „ От тогава към този момент за 23-ти път ще проведем Виенски бал, всяка година го вършим като се изключи годините на Ковид. Скоро ще честваме 25-годишнината си, за която се готвим и сме уверени, че това, което сме заложили в традициите и във времето ще бъде оценено от хората, за които го приготвяме “, съобщи шефът на Виенския клуб.

Николай Талев акцентира, че всички хора, които имат предпочитание да се потопят в атмосферата на валса, на класическите танци, могат да се включат в провеждането на Виенски бал. „ Такива балове се организират освен в България, а в още 35 страни и това, че получаваме високите оценки на жителите ни кара да бъдем извънредно горди, да бъдем още по-стриктни в осъществяването на всеки един подробност “, увери Талев.

Той описа, че дебютантите сега са учениците от езиковите гимназии. „ Навремето ние се обръщахме към езиковите гимназии - британска, немска, френска и им давахме опция те да излъчат свои представители. Сега сме стигнали до такова качество, че да вършим кастинги за дебютанти “, изясни Николай Талев, след което посочи, че от кастингите ще бъдат определени 24-те души, които ще имат шанса да танцуват на Виенския бал, 12 девойки и 12 момчета. „ Това се прави в едно от нашите балетни студия, които ние използваме, с началник госпожа Ваня Рошкова, на която сме извънредно признателни за виновният метод, по който подхожда към това да излъчи най-хубавите, с цел да можем да се доближим до това равнище, за което приказваме “, изясни шефът на съдружие „ Виенски клуб “.

Николай Талев напомни и, че баловете им са с благотворителна идея. „ Ние сме подпомагали разнообразни институции, здравни заведения, домове за деца с потребности и разнообразни фондации “, означи Талев и посочи, че през предходната година са подкрепили децата на починали служители на реда и фондация „ Конкордия “, която е за деца в неравностойно състояние. „ Събраните средства бяха доста по тази причина и имахме опцията да подпомогнем две начинания “, означи шефът на сдружението.

Той разгласи, че тази година задачата им е обвързвана със съдружие „ Педиатри за бъдеще “. То си слага задачата издигане на детското опазване на здравето на извънредно високо равнище. „ На нас доста ни се желае час по-скоро Националната педиатрична болница да бъде издигната, с голяма подготвеност сме да стартираме и да насочим нашите благотворителни действия в тази посока, даже сме водили такива диалози към този момент, с цел да можем да сме сигурни, че това ще се случи и да насочим нашите средства. Тази година задачата е директно ориентирана към бъдещето на детската педиатрия, надяваме се най-сетне за Националната детска болница “, разяснява Николай Талев.

Той описа за историята, която стои зад " Виенския клуб ". „ Клубът е основан през 1995 година Една от задачите, които в началото е сложена, е пропагандирането на културните действия сред Виена и София. В сдружението членуват едни от известните хора в региона на изкуството, културата, преподавателската активност в музикалните учебни заведения. Един от първите ръководители на Виенския клуб е към този момент починалият проф. Александър Йосифов, който остави доста дълготраен отпечатък върху цялостната работа на клуба. Тя дотам се разви, че сега сме изключително високо ценени и получаваме благодарствени писма от всички институции, с които работим през последните години “, изясни Талев. Той благодари и на хората, които работят в клуба. „ Трябва да кажа, че хората във Виенския клуб работят безусловно безплатно, това е един труд, който си заслужава в името на всички дела, за които ние сега работим и за които отделяме средства от провеждането на Виенските балове “, акцентира шефът.

Той сподели и няколко думи за почетния ръководител на " Виенския клуб " Мария Нейкова. „ До ден-днешен нейната неуморна работа дава тези резултати, които се виждат “, означи Николай Талев. Работата по новия бал стартира от октомври, въпреки че съгласно него тя започва още с приключването на Виенския бал. „ Още на идващия ден ние заявяваме залата, с цел да може да сме сигурни, че тази зала ще бъде налична, защото за нас това е изборът, допустимо най-хубавото, което може да се направи, с цел да можем да проведем бала по този метод, по който пазиме в най-хубава степен наименованието „ Виенски бал “, добави шефът на Виенския клуб и продължи: „ Убеден съм, че Виенският бал ще бъде още дълго жив измежду нас, и нашите внуци и правнуци ще могат да му се радват още дълго “, добави Николай Талев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР