Виенски полицаи вече не трябва да приемат подаръци от Русия,

...
Виенски полицаи вече не трябва да приемат подаръци от Русия,
Коментари Харесай

Скандал в Австрия - полицаи получили подаръци от руското посолство

Виенски служители на реда към този момент не би трябвало да одобряват дарове от Русия, заяви уеб сайтът на австрийското радио и телевизия ОРФ, като се базира на представител на Дирекцията на виенската полиция, предава Българска телеграфна агенция.

Изявлението беше направено след известие, че няколко полицейски чиновници са били видяни да напущат съветското посолство с торбички с дарове. След като се появиха тези информации, австрийската новинарска организация АПА даже насочи запитване до Дирекцията на виенската полиция.

В отговор на този въпрос представител на полицията сподели, че това не е било нарушаване от страна на полицията, само че добави, че такива дарове би трябвало да бъдат отказвани по другарски, само че корав метод.

Служителите са били командировани във връзка президентските избори в Русия на 17 март, с цел да подсигуряват сигурността към посолството, където са дали своят вот съветски жители.

След като последният гласоподавател е напуснал посолството малко след 22:00 часа, минимум шестима чиновници от Държавната работа за сигурност и екстремизъм и служители на реда със служебно куче са напуснали постройката, като най-малко трима от тях са носели подаръчни торбички с герба на Русия. Те не са поискали да кажат дали е всекидневно да се одобряват дарове от съветското посолство.

Британски съд позволи на Джулиан Асандж още веднъж да апелира екстрадицията си в Съединени американски щати

Случаят с подаръците идва откакто Австрия разгласи двама съветски дипломати за личност нон грата, напомня ОРФ и добавя: „ Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше декларирал по този мотив, че двустранните връзки сред Виена и Москва не биха могли да се влошат. Очевидно Русия е удовлетворена от работата на австрийската полиция. Посланик Дмитрий Любински е оценил високо съдействието с австрийското Министерство на вътрешните работи “.

Униформени полицейски чиновници и цивилни от Държавната работа за сигурност и екстремизъм са дежурили освен пред постройката на посолството, а са влизали в изборния ден в нея. Един служител на реда е оправдал това с опцията да употребяват тоалетната в постройката. Очевидно чиновниците са получавали и храна, а най-после са приели и дарове от чиновници на дипломатическата задача, споделят медиите.

В отговор на питане на АПА Дирекцията на полицията във Виена е удостоверила приемането на дарове. " В края на интервенцията чиновниците получиха хартиени торбички, съдържащи предмети с ниска стойност ", е декларирал представител на Дирекцията.

Въпреки че това не съставлява нарушаване на служебните отговорности според Закона за държавната работа, казусът оставя неприятно усещане, което не дава отговор на нужното професионално държание, се споделя в материала на ОРФ. Служителите са инструктирани да отхвърлят дарове. Това е в сходство с формалния кодекс за държание на Министерството на вътрешните работи.

Говорителят на виенската полиция е оправдал краткотрайното влизане в постройката на австрийски служители на реда с това, че чиновниците са били там на 17 март, с цел да защитят дипломатическия обект, само че не е дал отговор на въпроса на АПА за наличието на торбичките. Говорителят на съветското посолството също не е поискал да разяснява този въпрос.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР