Виена отново е най-добрият град за живеене в света -

...
Виена отново е най-добрият град за живеене в света -
Коментари Харесай

 Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?  

Виена още веднъж е най-хубавият град за живеене в света - съгласно класацията на английското списание "Икономист ". Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година.

В настоящата ранглиста на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария - Цюрих. В топ 10 се подреждат още канадските градове Калгари, Ванкувър и Торонто (на 4, 5 и 8 място), на шесто място е Женева, на седмо е Франфурт, а девети е Амстердам.

Десетата позиция си поделят Осака и Мелбърн. На по-предните места в класацията се подреждат и други два немски града - Хамбург (16) и Дюселдорф (22). Именно немските градове са огромните спечелили в тазгодишната ранглиста - те са подобрили позициите си с близо 30 места.

Европейските градове още веднъж са на върха

В миналата година качеството на живот в най-големите европейски градове бе съществено повлияно от пандемията и произлизащите от нея ограничавания. За разлика от тях, в изолираната от света Нова Зеландия животът си продължи както нормално, което оказа помощ на Окланд да оглави класацията.

След анулацията на множеството ограничаващи ограничения, в класацията на "Икономист " градовете в Нова Зеландия, Австралия и Китай се сринаха. Окланд тази година е под номер 34. А европейските градове усъвършенстваха позициите си. Сред аргументите за това е отварянето на магазини, заведения за хранене и музеи, споделя Упасана Дут, която управлява показателя за качеството на живот. "Образованието се усъвършенства, децата се върнаха в учебно заведение, лечебните заведения и здравните системи съумяха да си отдъхнат ", добавя още тя. Впрочем, немските градове, които са класирани на високи места в класацията, имат мощни резултати в категориите "инфраструктура " и "здравеопазване ", само че не и в "образование " и "стабилност ", т. е. сигурност.

Качеството на живот в съветските градове се срутва

Заради войната, която Русия води против Украйна, Киев не е включен в тазгодишната ранглиста. Москва и Санкт Петербург, въпреки това, се срутват поради цензурата и последствията от западните наказания - те са на надлежно 96 и 107 място. И други градове страдат от геополитическото си състояние - като Варшава и Будапеща. На последно място е раздираният от война Дамаск, в дъното на класацията са също по този начин Триполи в Либия, Лагос в Нигерия, едноименната столица на Алжир и Техеран в Иран.


Според създателите на изследването последствията от войната в Украйна са най-големият риск за качеството на живот в градовете през идващите месеци. Повишаването на цените на силата и храните може да провокира спорове на някои места. "Дори там, където стабилността не е застрашена, рецесията с разноските ще понижи вложенията в инфраструктура, опазване на здравето и обучение ", предизвестяват те.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР