„Вие сте поредният социален министър, г-жо Сачева, който не успя

...
„Вие сте поредният социален министър, г-жо Сачева, който не успя
Коментари Харесай

БСП привика Деница Сачева в парламента да отговаря за пенсиите


„ Вие сте следващият обществен министър, г-жо Сачева, който не съумя да се пребори да има преизчисление на старите пенсии. " Tака се обърна към обществения министър националният представителотПГ на " Българска социалистическа партия за България " Виолета Желева.

Деница Сачева бе единият от министрите, които се явиха в пленарната зала на Народното събрание в петъчния парламентарен надзор, по гледище на левицата, откъдето желаеха отговори на съществени въпроси, свързани със обществената сфера.

„ За следващ път пенсионерите бяха излъгани и обещанията не са действителност “, разяснява Виолета Желева във връзка активността на общественото министерство във връзка с пенсиите. „ Пенсионерите заслужават почтени старини и почтени приходи. Искам ясно да заявя, че не сме срещу нарастване на минималната пенсия, само че това би трябвало да стане посредством общественото подкрепяне. То няма по какъв начин обаче да бъде заслужено към всички пенсионери – ще бъде заслужено, в случай че минималната пенсия се усили, само че също по този начин има и преизчисление на старите пенсии. “Това съобщи още от трибуната на Народното събрание депутатът от Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Виолета Желева по време на разискванията за възстановяване адекватността на пенсиите в България, инициирано от левицата. „ Нека да спрем с популизма и театъра, да не трансформираме българския пенсионер в пленник “, прикани също по този начин Желева.

Друг депутат от парламентарната група на социалистите, Надя Клисурска, бе директна: „ Справедливост при пенсиите при Борисов няма – единствено преизчислението е решение “. Тя конкретизира и че правдивост при пенсиите продължава да няма и при трите държавни управления на Борисов, а ножицата сред остарели и нови пенсии става все по-голяма.

„ Българска социалистическа партия предлага преизчисление на пенсиите – това е решението за почтени приходи на възрастните хора”, съобщи Клисурска в запитване по отношение на политиката по възстановяване на пенсиите в България.

„ Необходима е нова дълготрайна визия, предвидимост и предсказуемост за пенсиите. Пенсиите по хипотеза са обвързани с самостоятелния принос, само че той към този момент май няма значение, тъй като има разлики от 200 лв. за една и съща категория служащи.”, напомни Клисурска. Тя разясни, че ръководещите настояват, че няма потребност от промяна, тъй като тя била направена през 2015: „ И тук лъжат, откакто замразиха коефициента за стаж, който трябваше да пораства до 1,5. Отговори няма, а единствено стихийни политически решения, които погребват справедливостта в пенсионната система.”, приключи Надя Клисурска.

Според Георги Гьоков, също член на групата на левицата в Народното събрание, никой не може да оспори, че пенсиите са най-големият неуспех на ръководещите.

„ Равнището и динамичността на приходите през последните години в България не демонстрират, че това държавно управление е способно да измъкне страната от последното място в Европейски Съюз по приходи. България си остава с най-нисък витален стандарт и ниво на приходите в Европа. “ Тази констатация Гьоков направи от трибуната в пленарна зала в днешния ден. По думите му ниското ниво на приходите е съпроводено със сериозен спад в покупателната дарба, задълбочаващи се неравенства и липса на обективна и ефикасна обществена отбрана на бедните.

„ Възрастните хора са най-заплашени от беднотия, обществено изключване и материални усложнения. Доколкото пенсиите са главният източник на приходи за тях, никой не може да оспори, че там е най-големият неуспех на ръководещите в политиката по приходите “, заключи Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР