Вие спечелихте обратно световните титли по бокс, но мнозина очакваха

...
Вие спечелихте обратно световните титли по бокс, но мнозина очакваха
Коментари Харесай

Разочарование или тактика: какво показа мачът на годината между Джошуа и Анди Руис

" Вие спечелихте назад международните трофеи по бокс, само че мнозина чакаха повече от вас като професионален боксьор ". Това беше първият въпрос към Антъни Джошуа на брифинга след успеха му над Анди Руис в Сблъсъка в дюните, с който британецът си върна международните трофеи в тежка категория.

Първият кореспондент, който зададе въпрос към 30-годишния британец, разказа настроенията на боксовите почитатели, които чакаха по-голямо представление в Саудитска Арабия.

За разлика от първата среща през юни в " Медисън скуер гардън ", този път нямаше боксов театър. Първият конфликт беше белязан от четири нокдауна (три в интерес на Руис) и тотална доминация на американеца, което му разреши да завоюва международните трофеи.

Този път на напред във времето излезе положителната тактика и тактическата подготовка. Неслучайно след края на срещата Джошуа сподели: " Исках да потвърдя, че можеш да победиш без да бъдеш удрян ".

Промененият Джошуа

Шест месеца след единствената си загуба на професионалния кръг Джошуа излезе доста изменен за реванша с Руис. Британецът смъкна 4.5 кг от персоналното си тегло, които му помогнаха да поправя най-голямата си уязвимост подвижността. В предходните мачове най-сериозните рецензии към Джошуа бяха, че поради огромните си мускули губи сила прекомерно рано и след средата на срещите доста рядко съумява да води багра.

На " Дирия сцена " Джошуа впечатли с подвижността си, като в доста редки случаи оставаше въздържан и комфортна цел за Руис, за разлика от първата среща.

" В кариерата си се биеш с разнообразни боксьори - разнообразни стилове, разнообразни по растеж и килограми. Трябва да намериш метода да се нагодиш към тях и да ги победиш. Някои момчета обичат да пресират, други са контраатакуващи боксьори. В бокса имаш положителни и неприятни вечери, съзнавам го. Но съгласете се, няма по какъв начин да се удрям по даден метод, единствено тъй като хората го желаят. Ако го бях направил, най-вероятно нямаше да печеля тази нощ ", сподели Джошуа във връзка с рецензиите за стила си.

 Джошуа имаше явен проект - пласираше един или два удара, след което се дръпваше на отдалеченост и Руис изпадаваше в сходна обстановка.
© Reuters

Джошуа имаше явен проект - пласираше един или два удара, след което се дръпваше на отдалеченост и Руис изпадаваше в сходна обстановка.

Британецът посочи, че е следвал своите инстинкти и напътствията на треньора си Роб Макракън. След първата среща най-големите рецензии бяха точно към наставника на Джошуа.

" Спомням си клоуните, които ме насърчаваха да се разделя с Роб след първия мач. Те не схващат нищо, тъй като боксът не е единствено умеене да удряш, това е умеене да се справяш с компликации, както в действителния живот. А Роб е с мен от първия ми ден и нямаше да съм първенец два пъти без неговата поддръжка ", сподели първенецът.

За представянето си той получи поздравления и от Руис, който призна превъзходството на британеца.

" Няма да се оправдавам, тъй като Ей Джей беше по-добрият, това беше неговата вечер. Разиграваше ме чудесно, движеше се, аз го гоних. Мислех, че с повече килограми ще блъскам по-тежко, само че се колебаех прекомерно, комбинациите ми не влизаха. За третия мач ще бъда в най-хубавата си форма, ще бъда по-отдаден, ще упражнявам повече с екипа си ", сподели Руис, който беше със седем кг по-тежък от първия дуел.

Реакциите на експертите

" Не ме интересуват Фюри или Дионтей Уайлдър. Най-добрият боксьор в тежката категория е Антъни Джошуа. И знаете ли за какво - той сподели напълно друго и ново равнище на своя бокс. Психически беше непреклонен и потвърди, че въпреки и да беше нокаутиран в първия мач, знае по какъв начин да се оправи с проблемите ", сподели някогашният английски боксьор и сегашен анализатор Тони Белю.

Според него тактиката на Роб Макракън е била доста добра, а Джошуа я е извършил по съвършен метод на кръга.

Дългогодишният боксов анализатор за английските медии и някогашен първенец Карл Фрош също открои тактиката на Джошуа. " Боксът не е единствено представление, знам че на почитателите им се желае да се влиза в замени, да има нокаути, само че съгласете се, че за тези момчета залогът е голям ".

" Това беше един от най-хубавите мачове в кариерата на Ей Джей, въобще. След 12 рунда той даже не беше изтощен и накара Руис да наподобява изцяло беззащитен, гонейки го по кръга. Просто Анди нямаше никакви шансове ", добави Фрош.

Фотогалерия: Завръщането на Антъни Джошуа на трона на международния бокс >

Много боксьори и експерти, измежду които и мексиканецът Канело Алварес, които участваха на галавечерта в Саудитска Арабия, описаха стила на Джошуа като копие на мачовете на Владимир Кличко в най-хубавите му години. " Един или два точни удара, след което влизане в клинч. Поддържане на дистанцията и положително придвижване - проектът му беше елементарен и добре изпълнен ", сподели Алварес.

На друго мнение беше първенецът на Световния боксов съвет (WBC) Дионтей Уайлдър, който от години провокира Джошуа да се изправят в мач за лъчение на безспорен международен първенец и сливане на всички пояси.

" Това, че Джошуа имаше в своя лагер Кличко даде огромно отражение, той използваше неговата тактичност, влизаше в клинчове, натискаше противника си. Сигурно ще кажете, че съм доста недодялан, само че аз имам напълно разнообразни разбирания. Ако ме бяха нокаутирали преди шест месеца, нямаше да изляза на кръга против същия човек и да танцувам. Щях да покажа желанието си да потвърдя на целия свят, че съм доста по-добър боксьор ", сподели Бронзовият бомбардировач.

" Хората идват да гледат нокаути. Все повече си мисля, че пердах с Джошуа в никакъв случай няма да има. Неговите хора се опасяват от мен, знаят че съм рисков и даже не загатват името ми ".

Да спечелиш с ляв прав - какво споделя статистиката

Едва за повторно в кариерата си Джошуа завоюва мач след съдийско решение и не съумя да нокаутира своя противник. През 2018 година британецът завоюва купата на WBO след триумф над Джоузеф Паркър, а този път реферите още веднъж отсъдиха изрично в негова изгода - двама от тях дадоха 118:110 за Джошуа, а третият 119:109.

След дуела незабавно се появиха разбори, както и детайлна статистика за представянето на Джошуа и Руис в 12-те рунда.



Компютърът сочи, че първенецът е съумял да уцели при съвсем една трета от ударите си в целия мач - 107 пъти. Руис има 60 попадения в срещата или общо 23% от всичките си удари.

При Джошуа 65 от попаденията идват след прав удар, който също се оказа доста по-ефективно оръжие. Статистиката потвърждава, че сравненията с Кличко от редица експерти след дуела не са по никакъв начин инцидентни. В годините, в които доминираше в тежката категория украинецът печелеше огромна част от мачовете си с помощта на левия си прав, който свърши доста работа и на Джошуа.



Статистиката по рундове демонстрира още по-ясно по-ефективната игра на Джошуа, който бива тотално надигран единствено в два от рундовете и едвам в последната част пада под 20% акуратност на своите удари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР