Видя се разликата между това просто да говориш, да се

...
Видя се разликата между това просто да говориш, да се
Коментари Харесай

Весела Чернева: Едва сега става ясно колко решаваща е била българската подкрепа за Украйна


" Видя се разликата сред това просто да приказваш, да се представяш за евроатлантик - и да вършиш нещо в поддръжка на Украйна и на българския народен интерес. " Весела Чернева за износа на муниции и дизел за Украйна.

Весела Чернева

Дъждовни води: Госпожо Чернева, по времето, за което става дума в следствието на " Ди Велт "  и " Политико ", Вие бяхте външнополитически консултант на. Отговаря ли обявата на действителността?

Весела Чернева: Да,. Интересното е, че до момента тази история не беше разказана в такава цялост, макар че огромна част от тези детайли са известни на публиката. Да, множеството неща не са нови, само че поразително е, когато историята се опише по този метод, когато прочетем едно същинско, тествано следствие. Което демонстрира каква е.
Редакцията предлага
Дъждовни води: Добре, а всички тези обстоятелства по това време бяха ли известни на целия Министерски съвет, на Външното министерство?

Весела Чернева: Така нареченото " българско предложение "  за заледяване на скъпи бумаги на, които се намират в европейски банки, беше признато от всичките 27 страни членки, а в Брюксел тази самодейност, несъмнено, беше добре известна. Колкото до решенията, свързани с износа на български муниции и дизел - те също бяха известни. Не се виждаше с просто око обаче смисъла на тези решения за хода на войната в Украйна. Може би за това не си давахме напълно сметка: какъв брой решаваща е била българската поддръжка за. То излиза наяве чак в този момент, в това число и от реакциите на украинския външен министър Кулеба и на другите представени източници.

Дъждовни води: Нека да уточним въпреки всичко. От публикациите всеки четец ще остане с усещането, че българското държавно управление е решило да оказва на Украйна помощ най-малко с муниции и с нефт. Такова решение, доколкото го е имало в този тип, единствено от господин Петков и господин Василев ли е било взето, или от цялото държавно управление?

Весела Чернева: В Министерски съвет не е имало импортирано решение за доставка на муниции, защото тези решения се взимат на пазарен принцип, а разрешението за този експорт се даваше от Министерството на стопанската система. Но, несъмнено, по какъв начин българските институции обработват тези поръчки значително зависеше от положителната воля на хората с максимален надзор в държавното управление. И в този смисъл политическата воля на премиера беше основна. Колко бързо тези муниции могат да изоставен територията на, по какви направления и така нататък - до огромна степен това опираше и до диалози с други интернационалните сътрудници. За да го кажа отново: политическата воля беше доста значима. Що се отнася до петрола, решението за дерогацията беше общо и, несъмнено, беше обсъждано на равнище Министерски съвет. Решението на Европейската комисия да даде такава дерогация на българската рафинерия беше стимулирано по две линии. Първо: България беше първата страна, след Полша, чийто газ беше спрян от " Газпром ", тъй че страната въобще не можеше да си разреши да наложи ембарго и върху износа на петрол. Втората значима причина съгласно мен беше, че " Лукойл "  снабдяваше в това число и Украйна с належащо гориво.

Дъждовни води: Казахте, че разрешенията за експорт на продукция с военно предопределение, са одобрявани от министъра на стопанската система. Към оня миг министър на стопанската система и промишлеността е Корнелия Нинова, която във вторник още веднъж сподели, че оръжейни доставки за Украйна не е имало. Означава ли това, че не е знаела - или госпожа Нинова просто твърди, че не е имало публични оръжейни доставки?

Весела Чернева: Нейното известие е фактологически вярно, защото за цел на доставките не е била посочвана Украйна. Била е посочвана страната-купувач, било то Полша, Обединеното кралство, Съединените щати или други страни от НАТО. Според мен за всички беше ясно, че тези муниции руски тип бяха предопределени в последна сметка за Украйна. Но сигурно в документите, които са съпровождали този експорт, Украйна не е била упомената.

Дъждовни води: Понеже приказваме за следствието на немския " Ди Велт ", дано да Ви попитам още нещо. Очевидно България върви още веднъж към предварителни парламентарни избори в края на март или началото на април: очаквате ли, че тази обява и тази разгоряла се отначало полемика ще окажат някакво въздействие върху настройките на гласоподавателите? И в случай че да - какво?

Весела Чернева: Много зависи от това по какъв начин ще се организира този спор в България. Защото става дума за разликата сред думи и каузи, за разликата сред пъченето, удрянето в гърдите - и едни по-тихи, само че ефикасни дейности. Казвам го, тъй като българските медии не са съвършени, даже са доста надалеч от съвършенството, а методът, по който се сервира информацията, може да бъде доста манипулативен. Тоест, и този спор може да се състои по манипулативен начин или пък въобще да не се състои. С Вас сега приказваме за две изявления в доста реномирани издания, които обаче са на непознати езици. Та по какъв начин те ще бъдат " преведени "  на български политически език, по какъв начин ще вземат участие в политическия спор, това значително ще зависи и от българските медии. За мен изключително значим си остава резултатът, че тези хора в България, които фактически се интересуват, в този момент могат да се извърнат обратно и да си спомнят къде бяхме при започване на войната и какъв брой бързо държавното управление тогава съумя да вземе нужните ограничения за сигурността на България, за енергийната сигурност на България, за снабдяването със зърно на България… И в същото време другият доста значим резултат е решителното възстановяване на имиджа на България в Европа. Защото знаем, че за жалост не доста постоянно се появяват позитивни публикации за България.

*Весела Чернева е заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и шеф на софийския офис.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР