Видовете сусам са общо дванадесет, но най-популярни сред почитателите на

...
Видовете сусам са общо дванадесет, но най-популярни сред почитателите на
Коментари Харесай

Белен или небелен сусам да избера?

Видовете сусам са общо дванадесет, само че най-популярни измежду феновете на здравословните храни са кафявият, черен и бежов сусам. Той се предлага белен и небелен.

Изборът за това дали да си вземем белен и небелен сусам е сложен. Още по-трудно става, когато въпросът е какъв тахан да изберем. Когато твърдата люспа на сусама не бъде отстранена, крайният артикул има мрачен цвят и горчив усет, а когато е отстранена, цветът е по-светъл, а усетът на тахана – по-мек. Това кара доста хора да избират беления сусам. От здравословна позиция обаче нещата стоят по различен метод.

Когато обвивката на сусама бъде отстранена, се отстраняват и забележителна част от потребните субстанции в състава му. В небелените зрънца сусам има до 95% повече калций спрямо беления. Той обаче е под формата на калциев оксалат, който е мъчно усвоим. И макар че в тялото постъпва огромно количество от него, не се знае каква част бива употребена от организма по предопределение.

Специалистите настояват, че беленият сусам е най-полезен за страдащите от анемия, сърдечно-съдови проблеми и остеопороза. Според тях обаче още по-полезен е необеленият сусам, защото жизненоважните му съставки се откриват точно в обвивката, която липсва при другия.

 Небелен сусам

Смята се, че в таханът, създаден от необелени зърна сусам, се съдържат повече витамини и минерали. Повечето типове обаче се вършат и примес от белен и небелен сусам.

Смлян на тахан, сусамът резервира питателните си качества. Специалистите са безапелационни, че белен или не, сусамът е потребен под всякаква форма. Някои хора изпитват дискомфорт от нелющен сусам, което постанова да го сменят с белен.

В дребните семенца се откриват над 80 разнообразни и потребни за здравето субстанции. Когато бъдат смлени на паста, това ги прави по-лесно усвоими. Освен калций в тях има и желязо, до три пъти повече от това в говеждия черен дроб.

 Сусамов тахан

Важно изискване е сусамът да се употребява недопечен. Той би трябвало да се дъвче добре, изключително в случай че е необелен, защото обвивката му е твърда, а семенцата - дребни. Недобре сдъвканите семена не могат да се обработят от тялото.

Суровият сусам с изключение на в тахан може да се прибавя и в салати и мюсли. Невероятният си мирис пък дребните зрънца разкриват при печене. Тогава обаче губят и част от изгодите си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР