Видове електрически сини тарантули, открити в Тайланд

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory на CNN.

Според ново изследване в Тайланд е открит "хипнотизиращ" електрически син вид тарантула.

Група тайландски изследователи откриха паяка по време на експедиция в провинция Панг-Нга в Южен Тайланд, за да изследват разнообразието и разпространението на тарантули в страната.

„(Ние открихме) нов вид тарантула, която проявява хипнотизиращ синьо-виолетов оттенък, напомнящ електрически сини искри“, каза Нарин Чомфуфуанг, изследовател в катедрата по ентомология и патология на растенията на университета Кхон Каен, каза пред CNN в понеделник.

Проучването, описващо откритието, епубликувано в научното списание ZooKeys на 18 септември.

Поради трудни условия екипът успя да улови само два екземпляра за изследване. Поради трудните условия екипът успя да улови само два екземпляра за изследване. С любезното съдействие на Narin Chomphuphuang

Екипът, който откри видовете, живеещи в мангрова гора, включваше и тайландския YouTuber JoCho Sippawat за дивата природа, който също е автор на статията, публикувана миналата седмица. Някои от същия екип откриха и неизвестен досега вид тарантула – сега наречена Taksinus bambus – която живееше в издълбаните стъбла на бамбукови растения в Тайланд миналата година.

Екипът продаде на търг правото да наименува новия вид, за да популяризира находката и да повиши осведомеността и средствата за местното население Лаху от северен Тайланд, група, от която Сипават е част. Chilobrachys natanicharum произлиза от имената на двама ръководители от компанията,която спечели кампанията за именуване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA ЦИФРОВ ФОТОАПАРАТ OLYMPUS Кенджи Суецугу

„Синьото е един от най-редките цветове, които се срещат в природата, което прави синьото оцветяване при животните особено завладяващо“, каза Чомфуфуанг.

Изследователите казаха, че това оцветяване идва от подреждането на „биологични фотонни наноструктури, а не от пигменти“.

Това означава, че електриково синьото оцветяване не идва от наличието на синя пигментация, а по-скоро в „уникалната структура на косата им, която включва наноструктури, които манипулират светлината, за да създадат този поразителен син външен вид“, обясни Chomphuphuang.

Недостигът на синьо в природата може да се дължи на трудностите при абсорбцията и отразяването на специфични дължини на вълните на светлината. „За да изглежда син, обектът трябва да абсорбира много малки количества енергия, докато отразява високоенергийна синя светлина“, което е предизвикателство, каза той.

Според изследователската статия уникалното оцветяване на тарантулата идва от два вида косми, „метално-сини и виолетови“, които присъстват на различни части на тялото, включително краката, хелицерите (придатъци, подобни на клещи пред уста) и карапакса (горната черупка).

Ярките виолетови и металически сини нюанси са по-забележими в определени части на тялото. Ярките виолетови и металически сини нюанси са по-забележими в определени части на тялото. С любезното съдействие на Narin Chomphuphuang

Оцветяването и други характеристики на паяците варират според пола и възрастта. Женските и младите мъже имат повече виолетови косми, отколкото металически сини по части от тялото си, добавя проучването.

Новооткритата тарантула живее в хралупи на дървета, което я прави трудна за улавяне, като изследователите трябва да се катерят по дърветата, за да я примамят, каза Чомфуфуанг.

„По време на нашата експедиция ходехме вечер и през нощта по време на отлив, като успяхме да съберем само две от тях“, добави той.

Според изследователския документ Chilobrachys natanicharum преди това е бил забелязан на търговския пазар за тарантула, известен само като „Chilobrachys sp. Електрическа синя тарантула“, но без никаква информация за неговите характеристики или естествени местообитания.

Обикновено тарантулите са или сухоземни, или дървесни, но Chilobrachys natanicharum може да живее и в двете среди, казаха изследователите, демонстрирайки своята адаптивност.

Въпреки това, с упадъка на мангровите гори – до голяма степен причинени от обезлесяването – Chomphuphuang казва, че електриково синята тарантула също е една от най-редките тарантули в света.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР