Видният наш писател, драматург и преводач Рачо Стоянов, описващ твърдите

...
Видният наш писател, драматург и преводач Рачо Стоянов, описващ твърдите
Коментари Харесай

Нима може човек да е патриот, без да граби отечеството си? ~ Рачо СТОЯНОВ

Видният наш публицист, драматург и преводач Рачо Стоянов, описващ твърдите закономерности в житието държавническо в „ Крадете да крадем! “, 1907 година

Рачо Стоянов (1883 ~ 1951)

Крадете да крадем!...

Един зов обхожда цялата българска земя, един господ властвува над нея, с едно верую му се кланят всички.
Крадете да крадем!…
Кражбата е господ, кражбата е олтар, капище, пред което всички би трябвало да прекланят колена, всички би трябвало жертви да пренесат.
Кланяйте се вие, които стоите по всички стъпала на държавната работа, кланяйте му се и му въздавайте чест и хвала.
Кражбата е нещо питателно, нещо, което дава благоденствие, доволство от живота.
Кой не краде в този момент, та и вие, небогати служители, които имате родственици министри, да не крадете, да не се пооблажите от тая манна набесна, която се пръска по нашата земя?
Превратностите на ориста са неизброими. Днес сте тук, на следващия ден кой знае де ще ви завее вятърът; през днешния ден сте на власт, на следващия ден ще сте в опозиция; през днешния ден сте на държавната софра, а на следващия ден можете да изпаднете на „ сухите кладенци ”; през днешния ден подръка ви е всичко, а на следващия ден подръка могат да останат единствено дрипелите ви.
Никой не знае какво ще стане с него на следващия ден. Ловете комфортните минути, предайте се на труд индустриален, откраднете, ограбете, излъжете, измамете, фалшифицирайте, бийте - в този момент е вашето царство, в този момент ви се е паднало „ кьораво ”.
Не вярвайте, че закон ще ви улови. Законът лови единствено дребните крадци, тия, които измъкват от джебовете на минувачите кесиите им, тия, които, останали гладни и несретни заради вашите огромни обири, се вземат решение, с цел да утолят своя апетит, да откраднат няколко картофа, няколко пиперки или един самун.
Ах, може и законът в миналото да е нечовечен към вас. В някой миг, когато не се надявате, някой бащин и майчин инспектор, някой от вашите приятели по кражба, някоя случайност, паднала незнайно отде, могат да ви издадат, с цел да ви вържат ръцете и да ви подкарат към сектора.
Това е противен край, в него има нещо трагично и в случай че не желаете да играете ролята на драматичен воин, пазете се. Предпазвайте, предпазвайте се от всичко, което може да обърне наобратно вашия индустриален труд. Обърнете евангелското изречение за милостинята така: „ Нека лявата ти ръка да не знае какво краде дясната ”; поклонете се на тая нова максима, спазвайте я.
В името дори на благоустройството се предпазвайте. Многото открити обири стартират да тровят въздуха, атмосферата става задушлива и вие можете да докарате до такова положение ония, от които крадете, че те ще ви възненавидят и ще ви лишават властта.
Предпазвайте се да не ви открият и по патриотични съображения. Ние подвластен от мнението, което Европа има за нас. Макар че и европейците крадат, те като всички хора виждат единствено неприятното у нас и по тази причина ни псуват във вестниците си. Бъдете патриоти, г-да храненици, г-да паразити на държавния леш!… Впрочем ние знаем, че вие сте патриоти, че патриотизмът е най-здравата ви вяра. Нима може човек да е родолюбец, без да граби отечеството си? Само непатриотите не грабят.
И така, пазете се да не ви открият.
Но в случай че за зло, по случайност някаква ви открият, не бягайте в странство, както телеграфистът Константинов и другарите му. Светът е необятен в действителност, доста по-широк от България, и вие можете за известно време да поскитате из него, само че ще ви домъчнее за отечеството ви, ще ви домилее за тая дойна крава, която се назовава България, и може би ще се върнете. Тогава ще ви затворят, ще ви сформират обвинителни актове, ще стане потребност да се приказват речи и пререкания по вашата изгубена чест - ще стане въобще нещо нежелателно, тъжно, трагично.
Никой от вас не желае това, както никой не си желае смъртта… За това намерете различен път, различен метод за отбягване.
Скрийте се в някоя министерска къща!
Това е едно избавително място, безшумно и надеждно пристанище.
Стражарите обикалят на открито и се боят да пристъпят към вас, както вълците се боят да пристъпят край огъня.
Министерската къща е един обаян кръг, който не може да се прескочи от никаква власт… Министрите и къщите им закон не ги лови. Със серкме не можете улови кит….
Крийте се министерски къщи…
Где другаде ще ви одобряват като съобщници, като хора от една рогозка?

* Публикувано във в. „ Ден ”, 22 септември 1907 година
Източник: 
Снимка: Рачо Стоянов (1883-1951), Институт за литература - БАН, dictionarylit-bg.eu

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР