Видинският митрополит Даниил публикува окръжно до клира в своята епархия,

...
Видинският митрополит Даниил публикува окръжно до клира в своята епархия,
Коментари Харесай

Скандално: Видинският владика подкрепя руската война в литургия


Видинският митрополит Даниил разгласява окръжно до клира в своята епархия, в което припомня за предходно свое наставление: на светата Литургия да се насочат специфични молебствия за мир по време на „ безредия, раздори и кръвопролития “. Архиереят също по този начин излага в детайли като свои основните опорни точки на съветската страна за продължаващата война сред Русия и Украйна, оповестява " Двери ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8030
Обширният текст от три страници, въпреки и озаглавен „ Окръжно “, съгласно експерти по църковно право не носи белезите на този църковен формат. Окръжните послания, които Светият Синод или митрополитите изпращат до своите подведомствени, съдържат точни указания за осъществяване на избрани дейности или взимане на дадени ограничения от страна на свещенослужителите и църковнослужителите, да вземем за пример спомагателни молебствия, чинопоследования и т. н. или съблюдаване на противоепидемични правила, образуване на избрани мероприятия. Окръжното нормално е малко и визира пастирската процедура.

В изпратения обаче от Видинския митрополит текст на богослужебните инструкции е обособен единствено един единствен параграф, напомня " Двери ". Основната част от текста е отдадена на политическите възгледи на митрополита за войната в Украйна. Прави усещане, че в текста директно са изложени основните опорни точки на съветската страна по отношение на претекстовете им за нападението и продължаването на военния спор на територията на Украйна.

По този метод митрополитът натрапва на своите подчинени личните си политически възгледи, „ маскирайки “ ги като „ окръжно обръщение “ на архиерей. В Църквата има ясни правила, съгласно които политическите пристрастия на свещенослужителите, без значение от техния сан, не трябва да се отразяват на пастирското служение и взаимоотношения със събратята и богомолния народ.

Подобно пастирско „ напътствие “ по отношение на „ верните “ политически възгледи може да се преглежда като непосреден напън върху подчинените на митрополита клирици и църковнослужители.

Специалистите по църковно право също по този начин показват, че окръжното писмо или обръщение, ориентирано към вътрешното устройство и ред в епархията, не е належащо да се анонсира обществено. Важното е то да доближи до свещенослужителите. Затова те се изпращат директно до тях. В течение на годината свещениците получават от своите архиери десетки „ окръжни “ писма по разнообразни въпроси, само че тази преписка не придобива гласност, защото визира тясно служебни въпроси.

В съответния случай „ окръжното обръщение “ на Видинския митрополит излезе отвън кръга на неговите подопечни свещенослужители и доближи до необятната общност, която не е осведомена с особеностите на църковната епистоларна процедура и би могла да схване текста на владиката като мнение на всички митрополити, т. е. на цялото управление на БПЦ в лицето на Св. Синод.

Реакциите на текста в обществените мрежи от нощес до през днешния ден демонстрират таман това. По този метод синодните старци са сложени в обстановка, в която ще се наложи да вземат отношение по въпроса. Ако замълчат, това ще се одобри като единодушие с техния другар. Ако не са съгласни с него обаче, те ще би трябвало да изяснят и оповестят своята позиция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР