Видин. Вчера при мен в приемната ми в София дойдоха

...
Видин. Вчера при мен в приемната ми в София дойдоха
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова настоява за медицински одит и проверка от всички отговорни институции в Центъра по хемодиализа във Видин

Видин. Вчера при мен в приемната ми в София пристигнаха диализно заболели пациенти от Видин, както и близки на пациенти, които са на диализа. Те бяха извънредно разтревожени от повредата, от казуса с апаратурата. Освен, че през вчерашния ден написах следващата рекомендация, се свързах и с управлението на Министерството на здравеопазването, разговарях със заместник-министър Начева, като я помолих да се вземат незабавни ограничения за обстановката тук. Това сподели омбудсманът Мая Манолова, която посети на място Центъра за хемодиализа във Видин, откакто бе алармирана по телефона през днешния ден, че един човек е умрял, а различен е в кома, оповестиха от пресофиса на омбудсмана.
Центърът по хемодиализа във Видин работи на спешен режим от понеделник, откакто апаратът се повреди, а за ремонтът му е нужна част, която би трябвало да бъде доставена от Германия в околните дни.
„ Тъй като става дума за човешки живот, като омбудсман аз давам отговор не просто за правата на жителите в опазването на здравето, само че и в случаите, в които има неприятна администрация. Въпреки многократните рекомендации до здравното министерство, за жалост се стигна до тази обстановка “, добави омбудсманът.
Тя бе безапелационна, че отделението има потребност от незабавна инвестиция, от незабавни пари, защото апаратите са с от дълго време изтекли работочасове, над 30 000, от дълго време амортизирани и дебело акцентира, че тези 180 000 лв., които министър Ананиев я уведомил, че ще бъдат отпуснати, няма да стигнат до на никое място.
„ За 14 апарата, колкото са в отделението, 180 000 лв. изрично няма да стигнат “, уточни омбудсманът.
Манолова обърна внимание и на различен проблем – административното задържане на различен диализен център във Видин.
„ Той е следвало да получи или да му бъде отхвърлен лиценз доникъде на месец септември, само че нито едно от двете не се е случило. Болните не се интересуват от това дали един център е общински, държавен или частен, те желаят лекуване, което е животоспасяващо, което да им даде късмет и което да им даде качество “, акцентира още Манолова.
Тя ще упорства за медицински одит и за инспекция от всички виновни институции за какво се е стигнало до спешната обстановка във Видин.
Зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков, който също бе в крайдунавския град осведоми, че до неделя ще бъде доставена нова част за развалената инсталация, а до тогава ще бъде обезпечен превоз за пациентите, нуждаещи се от хемодиализа до болничното заведение в Монтана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР