Видин. Северна България има достъп до над 210 млн. лв.

...
Видин. Северна България има достъп до над 210 млн. лв.
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Осигуряваме нисколихвено финансиране за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради

Видин. Северна България има достъп до над 210 млн. лева под формата на нисколихвено кредитиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Средствата се дават от „ Регионален фонд за градско развиване “ на Фонда на фондовете за развиване на културни и исторически обекти, възстановяване на градската среда и енергийна успеваемост на еднофамилни жилищни здания. Това разгласи заместник- министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, която започва във Видин осведомителна акция на Министерство на регионалното развитие за разпространение на вложенията в туризма и градската среда, предоставяни посредством финансовите принадлежности по програмата, оповестиха от пресцентъра на министерството . Във форума се включиха и заместник-министрите на туризма и на културата – Ирена Георгиева и Амелия Гешева, представители на Фонда на фондовете, специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството и други Участие взеха и кметът на Видин инж. Огнян Ценков, регионалният шеф Албена Георгиева, националният представител Владимир Тошев и други
Общо 353 млн. лева са средствата по Оперативна програма “Регионално развитие”, разпределени в три фонда, финансиращи 39-те огромни града на страната. Средствата се разпределят за планове, водещи до възстановяване на градската среда, рационализация на градския превоз, спортна инфраструктура, обекти в областта на културата, създаване на планове, генериращи доходи и допълващи развиването на градовете като паркинги, лунапаркове, басейни и така нататък Основна е поддръжката за културно-историческото завещание като капацитет за стопански напредък посредством повишение на туристопотока. Ще се финансират исторически и културни обекти с национално и международно значение, с цел да може районите да разкрият капацитета на локалното културно завещание.
„ Нисколихвеното кредитиране дава повече благоприятни условия и тласъци “, уточни зам.-министър Николова и изброи някои от тях като продължен интервал от 20 години за възвращаемост, по-ниска рента, гратисен интервал за заплащане и други Николова заяви, че доста значим детайл е достъпът на жителите до нисколихвено кредитиране на ограничения за енергийна успеваемост на еднофамилни жилищни здания. Заместник-министърът означи, че в този момент настоящите стратегии за енергийна успеваемост са ориентирани главно към многофамилни и публични здания, като в този момент за първи път се дава опция и за притежателите на еднофамилни жилища. „ По този метод с изключение на, че подобряваме енергийната успеваемост на постройките и тяхното експлоатационно положение и визия, подобряваме и околната среда, намалявайки отделянето на фини прахови частици от горенето на твърдо гориво, което е сериозен проблем за градовете. Важно изискване е да бъде изяснена собствеността на постройките “, уточни Николова. Зам.-министър Ирена Георгиева съобщи, че посредством финансовите принадлежности районите имат опция да подобрят туристическата инфраструктура, да разкрият капацитета на нови планове и да дават нови услуги. Тя подсети, че Министерството на туризма работи интензивно за поощряване на районния с туризъм и разпространение на опциите за развиване на районната туристическа инфраструктура, посредством интегрирани планове за запазване и разпространение на културното завещание. Зам.-министър Амелия Гешева заключи, че финансовите принадлежности дават опция за това 1600 национални културни обекта, част от които от международно значение, да бъдат реставрирани и социализирани като обекти за културно-исторически визити. Според данните на Министерството на културата Видин има сериозен капацитет в това отношение. За последната година всички обекти на Регионалния исторически музей бележат 40% растеж на визитите. Тя акцентира, че министерствата на културата и на районното развиване и благоустройството са положили съществени старания за изчистване на процедурите, с цел да се улесни работата на всеки бенефициент.
Кметът на община Видин инж. Огнян Цеков изрази удовлетворение от обстоятелството, че осведомителната акцията на трите министерства започва от Видин, като район с богато културно-историческо завещание. Той подсети, че в града се намират два от най-посещаваните туристически обекта в страната, а в последните години се развива и богата културно-фестивална стратегия. Той подсети потребността от капиталови планове в туризма, които генерират стопанска система и нови работни места и развиват предприемачеството. Кметът заяви, че община Видин счита да кандидатства за финансиране с два плана посредством финансови принадлежности, включващи консервация и реституция на крепостта „ Баба Вида “ и синагогата.
С планове ще се кандидатства пред Фонда за градско развиване, като цялостните условия за кандидатстване ще бъдат оповестени в края на октомври и началото на месец ноември.
По-късно през днешния ден Деница Николова взе участие в среща на тематика “Визия за развиване на област Видин до 2030 година “. Пред участниците в нея заместник-регионалният министър показа плана за промени в Закона за районното развиване, оферти вид за ново статистическо райониране на страната и упованията за финансирането на ограничения в идващия програмен интервал на Европейски Съюз.
Зам.-министър Николова акцентира, че страната ни ще получи повече средства от европейските фондове за интервала 2021-2027 година „ В тази връзка новият модел на районна политика е в синхрон с предстоящите условия на бъдещото финансиране от Европейски Съюз, само че никога не е построен за задачите единствено на това финансиране “, разяснява Николова. По думите й една от основните промени в Закон за регионалното развитие е опцията за усилване на районното равнище за избор на бъдещите планове. По този метод общини, регионални управи, бизнес, неправителствени организации, дружно ще могат вземат решение за вложенията в района, съобразени с локалните специфики, цели и капацитети за развиване. „ Не се планува определянето на градове - центрове, които да имат административни функционалности в новите региони, както и не се планува смяна на административното устройство във връзка с общини и области “, безапелационна бе зам.-министърът. Ще бъдат понижени стратегическите документи, визиращи районното развиване, тъй като сега те са над 370 на брой и на практика са трудноизпълними. На районно равнище ще има районен проект за пространствено и стратегическо обмисляне, който ще има за цел да покаже целите на района, характерните потребности и благоприятни условия за развиване. Амбицията е със основаването на дълготраен модел в районната политика да се понижат несъответствията сред районите, които все още са основни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР