Видин. С обявяването на независимостта си България възвръща международния си

Видин. С обявяването на независимостта си България възвръща международния си ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: С обявяването на Независимостта България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие.

Видин. С обявяването на независимостта си България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие като част от останалите европейски държави. Това каза на тържествената церемония на централния площад „Бдинци“ Огнян Ценков, кмет на Община Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На церемонията за отбелязване на 111-годишнината от обявяването на Независимостта се събраха стотици граждани и ученици. „Провъзгласяването на Независимостта се смята за голям успех на българската дипломация и поредна стъпка по пътя към осъществяване на националните идеали. Каузата за постигане на независимост обаче не се дължи само на българската дипломация, тя е спечелена благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ. Днешната дата носи незаменима поука, че когато сме обединени и вдъхновени, можем да осъществим всяка голяма кауза в името на България. Нека отдадем заслуженото на всички достойни българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта. Нека следваме техните стъпки и учим децата си да съхраняват паметта за събитията в нашата история, които преобразяват Родината ни. Заедно да направим всичко по силите си, за да живеем в свободна и процъфтяваща България. Нека следваме техните стъпки и учим децата си да съхраняват паметта за събитията в нашата история, които преобразяват Родината ни. Заедно да направим всичко по силите си, за да живеем в свободна и процъфтяваща България!“, каза Огнян Ценков. Той завърши словото си с думите от Манифеста, които княз Фердинанд произнася на 21 септември преди повече от век в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.
Пред паметника на Трети пехотен Бдински полк венци и цветя положиха видинчани, ученици и деца, почит отдаде и видинският кмет, както и представители на държавни организации и политически партии.
Анна ЛОЗАНОВА

Източник: focus-news.net