Видин. Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат във Видин. Той

...
Видин. Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат във Видин. Той
Коментари Харесай

Mитрополит Даниил бе посрещнат във Видин

Видин. Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат във Видин. Той влезе за първи път в своята епархия като неин първойерарх. Преди формалното му посрещане на площад „ Бдинци “ митрополит Даниил бе поздравен от стотици хора, които участваха в митинга с искане за построяването на магистрален път София – Видин на изхода на града. Митрополит Даниил се спря и поговори с хората. Те го подариха с питка и китка с босилек. На площад „ Бдинци “, на стъпалата пред паметника на Трети пехотен Бдински полк, кметът на Видин Огнян Ценков посрещна с " добре пристигнал " владиката.
„ Приветстваме решението на Светия Синод и одобряването на митрополит Даниил на видинския епархийски трон. Изразявам своята увереност, че Ваше Високопреосвещенство ще бъде заслужен лидер на Видинска епархия “, сподели Огнян Ценков. Митрополит Даниил благодари за топлото и откровено посрещане на границата на Видинска епархия и в град Монтана. „ Готов съм да сторя всичко, с цел да продължа и да разширя съгласно силите си и опциите си делото на всички мои велики прародители,заемали преди мен видинския митрополитски трон. Готов съм да работя безрезервно и неуморно за духовния, културния и публичен прогрес на този хубав български град и за неговите прелестни поданици. След като сме въздигнали духа си, ще въздигнем и всичко останало, което е богоугодно и от което същински се нуждаем “, уточни в словото си към събралите се видински жители митрополит Даниил.
Заедно с кмета Огнян Ценков, регионалния шеф Албена Георгиева и съпътстващите го архиереи, митрополит Даниил се включи в литийно шествие до катедралния храм „ Свети Димитър “. С празничен камбанен звън той бе посрещнат в църквата, където бе осъществена публична гала по неговата интронизация.
" Фокус " напомня: Драговитийският свещеник Даниил бешe определен за Видински епархийски митрополит от членовете на Светия Синод към Българската православна църквa по време на канонично гласоподаване, извършено в Синодалната палата. Той получи поддръжката на 11 от 13-те Високопреосвещени митрополити. За другия претендент – Мелнишкия свещеник Герасим, гласоподаваха Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Западно-и средноевропейският митрополит Антоний.
Изборът на нов Видински митрополит провокира напрежение в епархията, откакто на първия стадий от гласуването – така наречен епархийски избор, група миряни дефинираха епархийските гласоподаватели за подкупни, защото техният любимец – свещеник Поликарп, получи единствено два гласа. Вследствие на това шестима от епархийските гласоподаватели внесоха тъжба за очерняне в Районната прокуратура във Видин.
Новоизбраният Видински митрополит Данаил е роден през 1972 година в Смолян, където приключва своето главно и приблизително обучение. Възпитаник е на Богословския факултет на Софийския университет. Приема монашеството през 1999 година в Хаджидимовският манастир „ Св. Георги “ под духовното управление на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 година е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон. По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 година е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски в Патриаршеска катедрала „ Св. Александър Невски “ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР