Видин. На 6 декември, понеделник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил

...
Видин. На 6 декември, понеделник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил
Коментари Харесай

Митрополит Даниил ще оглави празнични архиерейски богослужения за Никулден във Видин

Видин. На 6 декември, понеделник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще оглави от 9.00 часа Празнична архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската черква „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “ във Видин, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

По открита благочестива традиция на този ден след Божествена света Литургия във втория по величина храм във Видин, пред иконата на светеца се възпламенява старинното кандило във тип на транспортен съд със седем светилника.
Корабното кандило е сребърно ювелирно произведение от 19-ти век, харизано на храма от Видинския еснафин, състоящ се от седем семейства в града. Запалването на светилниците показва почитта към светеца, съпроводена с гореща молитва за небесното застъпничество на св. Николай и неговата помощ за безбедно шестване в бурното житейско море, а Църквата е оня постоянен транспортен съд, който ни води до избавителния бряг.

След края на богослужението се планува освещаване на празнично рибено ядене (курбан) и раздаването му на всички, почели духовното празненство.
С тази традиция видинчани засвидетелстват, че св. Николай е един от най-почитаните небесни покровители на града край величествената река Дунав.

Никола ПЕТКОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР