Видин. На 30 юли 2022 г. първото издание на Международния

...
Видин. На 30 юли 2022 г. първото издание на Международния
Коментари Харесай

Със среща на производителите стартира Международният фестивал на „Динята и пъпеша“

Видин. На 30 юли 2022 година първото издание на Международния фестивал на „ Динята и пъпеша “ в с. Флорентин, общ. Ново село стартира с конференция в конферентния център на Областната администрация. На срещата участваха производители за обмяна на контакт и шерване на положителни практики.

Областният шеф Любен Иванов изрази своите благодарности към всички участници, производители и съорганизатори за тяхната помощ. Той загатна, че фестивалът е концепция, която е зародила преди към година и половина и е плод на дългогодишните му страсти, подбудени от историята на новоселската община и диалозите с жителите ѝ. Г-н Иванов показа и своите хрумвания:
„ Всъщност провеждането на този фестивал е замислено като един цикъл от фестивали в община Ново село, на които да се показват присъщите особености на културата, производството на вино, плодове, зеленчуци и други артикули “.

Г-н Любен Иванов добави, че задачата е тази концепция да се разрасне и да спомогне за развиването на културния, винения и кулинарния туризъм, което ще сътвори добавена стойност на продуктите и ще докара до отваряне на нови работни места: „ Този фестивал е една капка от напъните на Областна администрация – Видин за развиване на района “.

Като регионален шеф Любен Иванов оказа помощ в реализирането на първия интернационален фестивал „ Долината на лозите, Ново село пее и танцува “, подкрепя организирането на Ретро парада в гр. Видин, както и фестивала „ Castra Artis “ в гр. Кула, който ще се организира в средата на август за деня на града. В момента се разисква концепцията за фестивал на „ Самодивите “ в общ. Бойница, провежда се галерия „ България и Испания дружно на Антарктида “ с Испанското посолство, както и музей на виното и вилно населено място с присъщи за винопроизводството форми.

Областната администрация желае да добави своите старания към напъните на общините, с цел да може да се сътвори туристически бранд „ Видин “, чиято основа ще бъде фестивалният туризъм.

На фестивала на „ Динята и пъпеша “ имаше кулинарни демонстрации от читалищата на село Кутово, село Неговановци и село Ясен. Имаше присъединяване на Балейската духова музика, DJ празненство, както и фолклорен концерт на разнообразни колективи. Съпътстващите мероприятия включваха проява по етнография, кулинарните изложения, детски пленер, разходки с лодки по река Дунав и други Събитието беше закрито от нестинари, а всички участници получиха грамоти за своя принос.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР