Видин. Честването на един от най-големите християнски празници започна със

...
Видин. Честването на един от най-големите християнски празници започна със
Коментари Харесай

Видин: С литургия, литийно шествие и концерт общината отбеляза Цветница

Видин. Честването на един от най-големите християнски празници стартира със Златоустова Света литургия в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, оповестиха за Радио „ Фокус “ – Видин от общината. Храмът бе претъпкан с хора, пристигнали да възпламенят свещ, да се помолят за здраве и вземат осветени върбови клончета. Момичета и момчета от читалище „ Цвят “, облечени в национални носии, също бяха на празничната работа. Културният институт отбелязва през днешния ден 149-тата си годишнина, както и имения си ден. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил насочи към всички присъстващи в църквата благопожелания за здраве, мир и благополучие. На литургията участваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и заместител регионалните шефове Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов.
След Светата литургия по традиция от храма потегли литийно шествие, отпред с Градския духов оркестър и се насочи към залата на Симфониета – Видин за тържественото отбелязване на празника. Приветствие по случай Цветница сервира Венци Пасков и се обърна към секретаря на Народно читалище „ Цвят 1870 “ Любомир Илиев: „ Днес ни събира прелестният християнски пролетен празник Цветница. Използвам този прекрасен мотив – рождения и имен ден на нашето читалище „ Цвят “, с цел да поднеса поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име, с признателност към неговото управление – за всеотдайната работа; към всички самодейци – за ентусиазма и вдъхновението; към хората, свързани с неговата активност – за тяхната отдаденост и обич. Сигурен съм, че културният институт ще продължи още доста години отсега нататък да бъде огнище на българщината, да съхранява богатото ни фолклорно завещание и учи децата ни на родолюбие и почитание към родовите корени “.
Поздрав към читалищните дейци и видинските жители, пристигнали на концерта, насочиха също митрополит Даниил и Анжело Методиев.
Тържеството продължи с превъзходните осъществявания на съставите и ансамблите към читалище „ Цвят “.
На Цветница християнската черква чества влизането на Иисус Христос в Йерусалим, посрещнат от античните поданици като Цар и Спасител. На този ден се благославят върбови клончета и се раздават на вярващите. Цветница е християнски и национален празник, който се отбелязва една седмица преди Великден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР