Видеозапис, за който се предполага, че показва опит за убийство

...
Видеозапис, за който се предполага, че показва опит за убийство
Коментари Харесай

Фалшива история за опит за убийство на Махмуд Абас става вирусна

Видеозапис, за който се допуска, че демонстрира опит за ликвидиране на Махмуд Абас, президент на Палестинската автономност, се популяризира необятно в X (бивш Twitter) от 7 ноември. Оказва се обаче, че видеото в действителност демонстрира полицейска офанзива на опиати в бежански лагер покрай Рамала на Западния бряг на 7 ноември.

Ако имате единствено минута

На 7 ноември редица X сметки разгласиха видео, за което твърдяха, че демонстрира опит за ликвидиране на Махмуд Абас, президента на Палестина Власт. Въпреки това, в деня, в който видеото стартира да циркулира онлайн, представителят на палестинските служби за сигурност Талал Двейкат сподели, че видеото в действителност демонстрира нахлуване на опиати, осъществено от палестинската гражданска полиция в бежанския лагер Jalazone, разположен покрай Рамала. Това заяви и локална медия. Нашият екип се свърза с палестинските управляващи, само че за момента не получи отговор.

Проверката на обстоятелствата, в елементи

„ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Палестинският президент Махмуд Абас беше жертва на опит за ликвидиране. Неговият ескорт беше обстрелван ", гласи туит, преведен от френски, оповестен от акаунта X Arab Intelligence в средата на следобеда на 7 ноември. Арабското разузнаване споделя в своята биография, че е новинарски уебсайт за информация за арабския свят.

Публикацията, която събра повече от 700 000 проявления, преди да бъде свалена, също по този начин твърди, че един от сътрудниците по сигурността на Абас е бил прострелян в главата и погубен.

Стотици други сметки също споделиха този слух – единствено за няколко часа новината стана вирусна в интернационален мащаб.

Видео от беларуски вести Nexta, включващо видеоклипа, събра повече от 1,9 милиона гледания, откогато беше оповестено на 7 ноември. Историята се популяризира бързо в X на арабски, като някои събраха повече от два милиона гледания. Някои интернационалните медии, като Руската организация за пресата, също оповестиха, че конвоят на Абас е бил атакуван.

Повечето от тези изявления включват видеоклипове, показващи замяна на пукотевица сред две групи в центъра на града. Кадрите, които се споделят най-широко, демонстрират по какъв начин патрони валят върху група въоръжени мъже, стоящи до черен пикап. Един от тях пада на земята, наподобява прострелян.

Полицейска акция за наркотици 

Въпреки това нито един от тези видеоклипове не демонстрира опит за ликвидиране на Махмуд Абас. Кадрите са снимани на 7 ноември по време на полицейска акция против наркотрафиканти в бежанския лагер Jalazone, ситуиран покрай Рамала на Западния бряг.

Първите изявления в X за нападенията с опиати се появиха към 11 сутринта парижко време на 7 ноември (ето една). Това значи, че те са били споделени онлайн, преди подправеният слух за убийството да стартира да циркулира. Местна медия в Рамала, Khabar24, също показа това видео на и преди 12:00 часа парижко време.

Khabar24 сподели в изявленията си, че капитан от силите за сигурност на Палестинската власт е бил ранен от изстрели, създадени от незаконна група в Лагер Jalazone по време на опит за арестуване на наркотрафикант.

Тази информация съответствува с изказването, оповестено няколко часа по-късно от представителя на палестинските сили за сигурност Талал Двейкат.

„ Шест членове на палестинските сили за сигурност са били ранен, в това число един тежко, по време на акция за лице, търсено в случаи на опиати “, сподели Двейкат в изказването, преведено от арабски.

Нашият екип съумя да доближи до съответното място, където се организира полицейската офанзива, като проучва няколко разнообразни видеоклипа оповестен на X ( и ) на случая, сниман от разнообразни ъгли.

Каменна постройка (очертана в тъмнозелено на изображението по-долу) се появява в два разнообразни видеоклипа на случая, снимани под разнообразни ъгли. Успяхме да намерим това постройка в Гугъл Maps с помощта на своите отличителни отвесни балкони.

В първото видео, снимано от мястото, маркирано с алена звезда (), можете да видите бял покрив, който се появява и на сателитното изображение (маркирано в светлосиньо). Във второто видео, снимано от мястото, маркирано със синя звезда, можете да видите покрив, изработен от оранжеви керемиди (маркирани в червено), бяла постройка с неповторима форма (маркирана в ярко зелено) и минаре, което също се появява на назад във времето на видеото по-долу (в лилаво).

Нашият екип се свърза с палестинските управляващи, само че към момента не е получил отговор.

Документ с незнаен генезис

Някои сметки на X стигнаха по-далеч от просто споделят клюки за опита за ликвидиране на Абас – те също настояват, че знаят кой е направил офанзивата. Френско-алжирски публицист, дружно с други, твърди, че този (фалшив) опит за ликвидиране е дело на палестинска група, известна като Синовете на Абу Джандал.

Тази палестинска група беше незнайна до този миг. Твърди се, че се състои от членове на силите за сигурност на Палестинската администрация, които имат връзки с Фатах.

В този документ се споделя, че в случай че президентът на палестинската власт не „ заеме ясна позиция, обявявайки открита борба с [израелската] окупация “, групата ще обмисли протест. 

Въпреки че остават доста въпроси по отношение на този документ и неговите създатели – в това число неговата достоверност – това не попречи на някои сметки да настояват, че тази група стои зад (фалшивия) опит за ликвидиране.

Махмуд Абас, президент, отслабен от спора в Газа < /strong>

Докато офанзивата на Израел в Газа в отговор на нападението на Хамас от 7 октомври продължава, президентът на палестинската власт, основана на Западния бряг, се оказа под все по-голяма рецензия от палестинското население, което споделят, че той не е подхванал задоволително твърди дейности против Израел. 

Въпреки това, известността на Абас към този момент беше ниска преди войната. Проучване на публичното мнение, оповестено през септември от Палестинския център за политика и изследвания (PSR), сподели, че 78% от Палестинците подкрепяха 88-годишния Абас да подаде оставка.

Палестинската власт е на власт от 2005 година Въпреки това, откакто Хамас пое властта в Газа през 2007 година, в този момент те управляват единствено елементи от Западния бряг.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР