Видеозапис със свален нападателен хеликоптер Ка-52 в Украйна подсказва, че Русия не е научила какво трябва да има досега, казва бивш американски генерал

...
Украинските сили унищожиха три руски нападателни хеликоптера Ка-52 само тази
Коментари Харесай

Украинските сили унищожиха три руски нападателни хеликоптера Ка-52 само тази седмица.

Едно видео, циркулиращо в социалните медии, показва момента, в който хеликоптер е свален.

Бивш американски генерал каза пред Insider, че инцидентът подчертава неопитността на московските пилоти.

p>Нов видеоклип, споделен от множество разузнавателни акаунти с отворен код, изглежда показва момента, в който руски атакуващ хеликоптер Ка-52 е бил свален над Украйна в четвъртък. Това е един от няколкото самолета, чиито сили на Киев си приписаха заслугата за унищожаването тази седмица.

Руските сили се възползваха от неговите Ка-52 за голяма част от продължаващата украинска контраофанзива, като ги използваха, за да нанесат щети на вражеските сухопътни сили, които липсват адекватна защита. Но неотдавнашният инцидент, заснет на видео, което показва как хеликоптерът лети на височина, която го прави уязвим за ракети, изстрелвани от земята, изглежда загатва за неопитността, некомпетентността и неспособността да научат критични уроци, измъчващи пилотите на Москва, пенсиониран генерал от американската армия каза, казвайки на Insider, че „не можеше да повярва“ как летят.

Украинските сили постигнаха успех тази седмица в свалянето на страховития Ка-52, който Русия нарича „Алигатор“, а НАТО призовава "Хокум-Б." Министерството на отбраната на Украйна съобщи в понеделник, че зенитно-ракетен отряд е свалил Ка-52 в източната област Донецк, а след това военните съобщиха в четвъртък, че са елиминирали два от хеликоптерите по време на отделни боеве в окупираните региони Запорожие и Донецк.< /p>

След като двата Ка-52 бяха свалени в четвъртък, видеозапис на един от инцидентите се появи в социалните мрежи.

Нестабилни кадри показват два хеликоптера в полет точно преди единият да се появи да получи попадение от неясен снаряд. Самолетът, идентифициран като Ка-52, след това пада надолу в земята, вероятно избухва в пламък и изпълва небето с дим, докато другият, който не може да бъде идентифициран веднага, бързо бяга от местопроизшествието.

Някои наблюдатели предполагат, че хеликоптерът е бил свален от ракети земя-въздух, известни като Man-Portable Air Defense Systems или MANPADS.

Бен Ходжис, бивш генерал-лейтенант, оглавил американската армия в Европа, каза пред Insider, че когато хеликоптерите се изправят срещу ефективна противовъздушна отбрана с малък обсег системи, те "ще бъдат убити", ако не действат или много ниско над земята, или летят на достатъчно висока надморска височина, за да избегнат заплахата.

Не е ясно какво точно оръжие е използвано да свали Ка-52 във видеото. Няколко държави оборудваха Украйна с ПЗРК с малък обсег на действие, включително САЩ, които предоставиха над 2000 Стингър на армията на Киев. Тези оръжия могат да се похвалят с впечатляващ обсег от 15 000 фута и използват инфрачервена бойна глава, за да заплашват почти всеки самолет, който работи под 12 000 фута. Те също са били използвани от афганистанските партизани за защита срещу нахлуващи съветски сили през 80-те години на миналия век.

Украйна също оперира с лазерно насочвани шведски RBS 70, които са устойчиви на тактики за заглушаване.

След това гледайки скорошните кадри от свалянето на Ка-52, Ходжис каза, че „не може да повярва“, че след близо 18 месеца пълномащабна война в Украйна, руски „пилоти ще летят на тази височина посред бял ден – не е изненадващо, че един от тях щеше да бъде свален." Той каза, че макар да не е ясно какви тактически решения може да са взели пилотите, изглежда, че "те все още не са усвоили научените тежки уроци, че летиш така - ще бъдеш свален."< /p>

"Мисля, че вероятно е по-скоро въпрос не на арогантност, а на неопитност, че те все още не са усвоили това, което е трябвало да са научили досега", каза Ходжис. „И мисля, че това вероятно е малко културно нещо, както и фактът, че руснаците са загубили много пилоти“, потенциално показвайки, че има недостиг на по-опитни пилоти.

Точният брой на пилотите, загубени в хода на войната, не е ясно, тъй като Русия работи неуморно, за да прикрие и омаловажи своите жертви на бойното поле в Украйна.

Независим анализ на Руската служба на BBC и Mediazona изчислява, че 176 руски военни пилоти са имали е убит от края на юли. Insider не успя да провери цифрата, но точният брой на загиналите може да е по-висок. Според разузнавателния сайт с отворен код Oryx, Москва е загубила близо 200 самолета с екипаж — включително над 100 хеликоптера — и над 280 безпилотни дрона.

Сред загубите на хеликоптери на Русия са най-малко 41 Ка-52 — хвалени като страхотни бойни кораби, въоръжени с 30 милиметрови оръдия и противотанкови управляеми ракети. Въпреки че Русия преди това ги държеше далеч от фронта, тези самолети станаха много по-активни по предните линии в части от Южна Украйна по-рано това лято и ги използва, за да заплашва украинските сухопътни сили по време на контранастъплението.

Отбраната на Великобритания министерството заяви в края на юли, че руските Ка-52 са "една от най-влиятелните руски оръжейни системи" в южната Запорожка област, която е един от секторите, където украинските сили провеждат настъпателни операции. В него се казва, че тези самолети са „наложили голяма цена на Украйна“.

Но фронтовите сили на Украйна отбелязаха няколко победи срещу тези способни хеликоптери, като свалиха три само през изминалата седмица. И докато загубите изглежда намекват за слабостите на Русия, те също говорят за способността на украинската армия да адаптира тактиката си.

Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна, твърди в четвъртък, че макар да може да сваля тези самолети, Русия дори не би трябвало да може да произвежда самолетите, защото разчитат на чужди компоненти от неуточнени страни на Запад и в Азия. Той написа в публикация в Telegram, че трябва да има по-строги санкции срещу Москва, за да не може да получи достъп до частите, необходими за изграждането на хеликоптерите.

„Свалянето на Ка-52 е страхотно“, каза той . „Но е много по-добре да се лиши Русия от способността да го произвежда.“

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР