Видеото е само 27 секунди, но успява да демонстрира мощта

...
Видеото е само 27 секунди, но успява да демонстрира мощта
Коментари Харесай

TikTok – новото любимо оръжие на италианската мафия

Видеото е единствено 27 секунди, само че съумява да показва мощта на мафията. Може да се види в платформата TikTok, посред клипчета с танци и козметични препоръки. На декор звучи съвременна музика от Неапол, а фрагментите демонстрират по какъв начин армада от над 50 мотоциклета завива по една полуосветена уличка нощем. Във видеото е включено емоджи във формата на корона, както и признакът на един от локалните кланове на неаполската мафия Камора, написа Дойче веле.

„ TikTok към този момент играе значима роля за мафията. С видеоклипове, на които се вижда по какъв начин млади членове на клана навлизат в града със скутери или мотоциклети, се внушава на фена несъмнено обръщение, а точно: „ този район ни принадлежи! “, споделя Марчело Раведуто от университета в Салерно, който от доста години изследва активността на мафията.

„ Мафията има думата! “

Видеоклипове като упоменатия имат за цел да насаждат боязън и да покажат претенциите за власт на престъпните кланове: „ Тук, в този квартал, думата има мафията! “. Платформата TikTok играе все по-голяма роля за проведената престъпност, “ удостоверява и основният прокурор за битка с мафията Федерико Кафиеро де Рахо. В изявление за вестник „ Република “ той предизвестява: „ Този феномен се ускори през последните месеци. Целта е мафията да показва своето наличие и мощност. За тази цел се употребяват платформи като TikTok. “

Освен да внушават боязън, сходни видеоклипове би трябвало да покажат мафията като привлекателна съвременна организация – на клипчетата в TikTok младите мафиоти носят скъпи облекла, карат първокласни коли и показват първокласно обзаведени си домове. Записите постоянно са подплатени с известни шлагери от Южна Италия, в които нормално се възпяват любовта, свободата и фамилната чест.

Мафиотските структури наблюдават новите трендове

Според специалисти, няма нищо инцидентно в това, че мафията е почнала интензивно да употребява TikTok. Тъкмо тази платформа за музика и видеоклипове е най-бързо растящата обществена мрежа сега. Журналистът Карло Бонини, който е създател на книги за мафията, споделя, че в продължение на доста генерации италианските мафиотски организации са успявали да опазят своята мощност, точно тъй като постоянно им се е удавало да вървят в крайник с времето: „ Голяма неточност би било да считаме, че днешната мафия е онази, която познаваме от кино лентата „ Кръстникът “ на Марио Пузо. Архаичните демонстрации на власт и мощност са придобили съвременен образ “, изяснява той.

Мафията осъвременява своите послания, да вземем за пример с видеа, в които инсценира излизането от пандиза като първокласно светско събитие, а TikTok се е трансформирал за Коза Ностра и сие във тип съвременно оръжие, добавя Раведуто. Според него, то е изключително рисково, тъй като оказва влияние над младежите, които се усещат привлечени от лукса, блясъка и хубавата музика и всеобщо „ харесват “.

Мафията популяризира своя метод на живот

В едно друго видео в TikTok маскиран юноша с неаполитански акцент се хвали, че получавал от мафията по 300 евро дневно, единствено с цел да стои на пост като защита. Други изявления пък демонстрират по какъв начин наказани на домакински арест сами си смъкват електронните белезници.

Посланието на мафията в тези видеоклипове гласи: „ Ние сме мощни, а страната не може нищо да ни направи,’ счита Раведуто и добавя: „ Мафията популяризира своя метод на живот като различен на този, който водят останалите хора. В композиция с благосъстоянието, което е на показ, арогантният жанр на тези клипове внушава, че естественият метод на живот не води до триумф и самопризнание. “

Доста мъчно е да се подхващат ограничения против мафиотската агитация в TikTok, тъй като в нея се показват не престъпни действия, а единствено знаци на мощност и благосъстояние. Поради това тази агитация е съвсем недосегаема в правно отношение.

Още от Технологии

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР