Видът им не е особено привлекателен. Но пък тези малки

...
Видът им не е особено привлекателен. Но пък тези малки
Коментари Харесай

Зелена светлина : Асцидиите - морските организми, които филтрират водата

Видът им не е изключително прелъстителен. Но пък тези дребни морски организми, могат да се окажат решаващи в битката със замърсяването на океаните. Асцидиите, срещат се по целия свят. Най-често в плитчините, където солеността на водата не надвишава 25 %. Обикновено се прикрепват към транспортен съд или канара и остават там през целия си живот.

Гал Веред, теоретичен служащ от университета в Тел Авив: Асцидиите са очарователни организми. Да, те остават на едно място през целия си живот и филтрират водата. Те са като филтрираща помпа.
На пръв взор няма нищо притеснително. Изхвърлената от асцидиите вода наподобява чиста. Но лабораторните проучвания демонстрират, че тя е наситена с дребни пластмасови частици.

Професор Ноа Шенкар, зоолог: Това е свръхдобра филтрираща система, посредством която " гълтам " дребните частици. Могат да се употребяват на разнообразни места, в разнообразни географски региони. А що се отнася до еволюцията, има още един значим факт. Между тези организми и хората има връзка. Да, може да не си приличаме, само че имаме сходни системи.
Израелските учени се надяват наблюденията им над асцидиите да им оказват помощ да схванат по какъв начин хората и морските жители могат да се преборят с настъплението на пластмасовите боклуци и раздробяването им до " пластмасова чорба ", което е изключително рисково за питателните вериги.
Гал Веред, студент в Тел Авив: Най-успешната характерност на пластмасата е, че този материал не може да изчезне. Той може да съществува постоянно. Да, ние хората създадохме материал, който може да съществува стотици, даже хиляди години, а го използваме в предмети за еднократна приложимост. Това е голям абсурд.
Дали трайният полимер ще основава още проблеми или ще се окаже част от решението за по-ефективна приложимост и по-чиста околна среда - това зависи от предложенията на учените и производителите. Но и от условията на потребителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР