Видът е открит в Бразилия от учени, ръководени от д-р

...
Видът е открит в Бразилия от учени, ръководени от д-р
Коментари Харесай

Жаба колкото грахче е най-малкото гръбначно в света

Видът е открит в Бразилия от учени, ръководени от доктор Мирко Соле от Университета в Санта Крус
Учени, ръководени от доктор Мирко Соле от Университета в Санта Крус, откриха в Бразилия жаба с размерите на грахово зърно, която може да е най-малкото гръбначно животно в света, заяви " Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Жабата е със междинен размер едвам 7,1 мм. За да го дефинират, експертите са измерили 46 екземпляра от дребното земноводно, открити в горските му местообитания на хълмове в южната част на щата Баия.

Гърбът на дребната жаба се слива със заобикалящата я среда в " землист цвят ", за разлика от доста от яркожълтите или оранжевите жаби в сходни местности.

Мъжките от типа Brachycephalus pulex са по-малки от женските, чийто размер е приблизително 8,15 mm, или напълно малко по-големи от предходния рекордьор - жабата Paedophryne amauensis от Папуа Нова Гвинея.

Макар че този тип жаби са разпознати още през 2011 година, рекордно дребният им размер е доказан чак след настоящето проучване на 46 екземпляра. За него е било належащо и да бъде доказано, че събраните спесимени са на възрастни земноводни. Това се реализира с директно наблюдаване на половите жлези и други белези за полова зрялост, в тази ситуация съществуване на гласови прорези в гърлото - характерност, която имат единствено мъжките екземпляри на типа.

Видът населява единствено два гористи хълма в южната част на щата Баия.

В проучването са взели участие херпетолози и от други бразилски и немски университети.

Резултатите са " безусловно ясни ", твърди Марк Шерц, куратор по херпетология в Природонаучния музей в Копенхаген, който не е взел участие в проучването.

Статия за проучването е оповестена в списание Zoologica Scripta.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР