Вглеждайки се в някое златно бижу ще забележите, че има

...
Вглеждайки се в някое златно бижу ще забележите, че има
Коментари Харесай

Какво означава маркировката върху златните бижута?

Вглеждайки се в някое златно украшение ще забележите, че има отпечатани няколко знака. Всеки един от тях значи нещо друго и в случай че не сте в детайли осведомени с тяхното значение, може елементарно да се объркате. В България е наложително всички бижута от благородни метали да са с маркировка. Тази маркировка е гаранция за чистотата на бижуто и съставлява или роза или житен клас според от метала. Поставя се над печата, който изобразява номера на тестът. Ако примерно, имаме златно колие 20 карата, то би трябвало да има признака роза и под нея цифрите 833, обозначаващи тестът.

Маркировките се слагат единствено и само в лабораториите на Национална агенция за приходите, след инспекция на качеството на златното или сребърното произведение. Ако едно украшение от доблестен метал не е маркирано, би трябвало да се усъмните в неговото качество. По-долу можете да разгледате главните кодове за другите карати злато, както и за среброто и платината.

 Каратите на златото демонстрират каква част от бижуто е от чисто злато. Максималните карати са 24 и са проба 999, само че това е извънредно рядко срещано. Най-често бижутерите употребяват за изработката на бижутата 14 или 18 карата. Вместо карат, върху бижуто от доблестен метал, може да е изписан единствено номерът на тестът, като той демонстрира каква тъкмо е употребяваната сплав и се значи с трицифрено число. Няма по какъв начин, да има злато 14 карата със проба 750 примерно. Винаги каратите и тестът би трябвало да демонстрират едно и също нещо, т.е. 14 карата са 585 проба (58.5% злато) и съдържат 41.50% примеси.



Ако желаете да ревизирате какъв брой карата са избрани златни бижута, търсете маркировката покрай закопчалките или на място, което не е непосредствено очевидно. Имайте поради, че единствено по маркировката не може да се дефинира какъв цвят е златото от което е направено бижуто, а единствено сплавта му.

Какво е това златна сплав?

По-ниските карати значат по-висок % примеси. Въпреки че, всичко което не е чисто злато е на практика сплав от злато и други разнообразни метали, изделията под 10 карата към този момент не може да се продават за злато. Те имат прекомерно малко количество злато и поради това на тях не би трябвало да има щемпел за злато, даже и да има маркировка за карат. На тези сплави би трябвало да им се дават имена разнообразни от „ злато “. Примерно, през 2012 година Tiffany & Co. основават Рубедо (Rubedo metal), който съставлява 31% злато, което се равнява на 7,5 К. На него има щемпел за метал, само че не и за злато.

 Какво значи позлатено украшение?

Позлатените бижута имат основа от някакъв метал, друг от златото. При тях, горният пласт е златен, като технологията му нанасяне е специфична. Едно произведение, без значение, дали е златно украшение или златен сувенир, може да бъде класифицирано, като позлатено, единствено в случай че има златно покритие, което тежи най-малко 2,5% от цялото му тегло.

 Златно кантиране

При златното кантиране, основата на изделието е още веднъж направена от мед, цинк или различен метал, а златото съставлява единствено тънка обвивка, която се мери в микро инчове. Едно произведение може да се назова златно кантирано, единствено в случай че златната му обвивка е дебела най-малко 20 микро инча.

 Стандартите за златото в предишното и през днешния ден

Още в предишното, хората са търсели метод по какъв начин да дефинират кое злато е чисто и кое е с примеси. Предвид високата цена на метала, са се появявали доста способи за подправяне и измами и надлежно потребността от стандарт е станала належаща. Първоначално, занаятчийските гилдии били тези, които проверявали златните произведения, дали са в действителност направени от злато. Представител на гилдията и представител на краля обикаляли майсторите златари и слагали щемпел „ знака на майстора “. Това била практиката в Средновековна Европа, когато от злато са се изработвали освен бижута ами и посуда.

Малко по-късно, през XIV век, и във Франция и в Англия се въвели стандарти за благородните метали, в това число и за златото. В Англия печатът, който се поставял, бил изображение на глава на леопард.

Днес, в другите краища на света, практиките, какви маркировки да има върху едно златно произведение, се разграничават, само че всички те, без изключение, слагат стандарт за качество. В някои страни, примерно, е признато да се поставя освен щемпел, че изделието е златно, ами и кой орган тъкмо го е сертифицирал. В България, той е един единствен, само че в Англия във всеки по-голям град има обособен. При тях е процедура да поставят даже датата на узаконяване.

Друг доста известен щемпел е този, който златарското ателие поставя, с цел да отбелязя, че даденото украшение е направено от тях. Този щемпел може да е логото, марката или буквите на майстор-златаря и служи, както за доказване на качеството, по този начин и за реклама.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР