Ветеранът от руската дипломация Владимир Воронков бе назначен в сряда

...
Ветеранът от руската дипломация Владимир Воронков бе назначен в сряда
Коментари Харесай

Руски дипломат оглави в ООН борбата с тероризма

Ветеранът от съветската дипломация Владимир Воронков бе назначен в сряда от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за началник на новосъздадената Служба на Организация на обединените нации за битка с тероризма. По този метод Русия получава освен толкоз основен пост в централата на международната организация в Ню Йорк, само че и чиновник с позиция, равносилна на заместник-генерален секретар.

Досега в продължение на шест години 64-годишният Воронков бе във Виена като дипломат на Русия за връзки с интернационалните организации. Той е ученик на Московския държавен университет и дипломатическата му кариера е от 1989г. насам. От 2008г. той е шеф на отдела на външното министерство за общоевропейско съдействие. Говорителят на Организация на обединените нации Фаркан Хак сподели, че Воронков " стратегически ще управлява напъните на Организация на обединените нации против тероризма, ще взе участие в процеса на организацията за взимане на решения и ще подсигурява, че се взимат под внимание комплицираните аргументи за произхода на тероризва и последствията от него ".

На новия пост той би трябвало да ускори взаимоотношението сред 38 структури на Организация на обединените нации, влизащи в целевата група за контратерористични дейности. Службата би трябвало да оказва помощ и на страните членки в този сектор и да укрепи ресурсната база за битка с терористите.

Руски медии писаха през последните седмици, че за поста, предолжен от Гутериш през април в Москва на конгрес на министерството на защитата, е бил обсъждан посланикът във Вашингтон Сергей Кисляк. Но името на Кисляк е забъркано в абсурда в Съединени американски щати за съветската интервенция в предизборната акция през 2016г. и надали всички членове на Съвета за сигурност щяха да го одобрят.

После се появи името на зам.-министъра на външните работи Генадий Гатилов, отговарящ за връзките с Организация на обединените нации, само че министерството даде да се разбере, че кандидатурата му не е дефинитивно решена.

" Борбата с тероризма е едно от нещата, по което доста страни могат да работят дружно с Русия. Може да имаме доста разнообразни възгледи по отношение на това кое съставлява тероризъм и кое Русия счита за подобаващ отговор на тероризма, само че най-малко можем по-лесно да дискутираме политически въпроси или мироопазващи задачи ", разяснява пред " Ройтерс " западен посланик, поискал анонимност.

Русия от дълго време не е имала толкоз висок пост в Организация на обединените нации, до момента в който американец управлява политическите въпроси, хранцузин - мироопазващите задачи, британец - филантропичните интервенции, а китаец - икономическите и обществени тематики. От 7 години руснак оглавява основаното във Виена Бюро на Организация на обединените нации за битка с опиатите и престъпността.

Създаването на Службата на Организация на обединените нации за битка с тероризма бе утвърдено от 193-те страни членки предходната седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР