Веселина е незряща и е отдала живота си на това

...
Веселина е незряща и е отдала живота си на това
Коментари Харесай

Проблемите на незрящите в изборния ден

Веселина е незряща и е отдала живота си на това да пази правата на хората с увреждания. От години обаче не може да се пребори изборният закон да се промени.

Още за началото на изборния ден във Варна - вижте директното включване на Николай Минков.

Варна
Веселина Стоилова: Ти би трябвало да имаш доверие на този човек, не е просто да те заведе до магазина, там е елементарно. Тук приказваме за доверие да не ти бъде сменен вота и за това считам, че би трябвало да отпадне това ограничаване. Или в случай че би трябвало индивидът с увреждания да пусне една деклараця кой да го съпровожда.
Проблемът с придружителите в изборния ден идва от това, че незрящите имат доверие единствено на хората, които работят в техните организации. Те обаче са прекомерно малко, с цел да оказват помощ на всички.
Веселина Стоилова: Хората избират да не гласоподават, в сравнение с някой да подмени вота им или просто не могат да си намерят компаньон. "
Брайловият текст върху бюлетините също не е решение, тъй като не може да се опази тайната на вота.
Веселина Стоилова: Върху брайловия текст няма по какъв начин да се отрази избор. Става с заличаване на точки, което обаче оставя диря.
Единственото решение за незрящите е да се вкара електронно или машинно гласоподаване. В устройствата може да се конфигурира специфичен програмен продукт за незрящи и по този начин ще отпадне потребността те да бъдат придружавани в тъмната стаичка в изборния ден.
Още по тематиката Избираме кметове и общински съветници
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР