Веселин Кръстев: Инвестицията ще ни позволи да влезем в нови

...
Веселин Кръстев: Инвестицията ще ни позволи да влезем в нови
Коментари Харесай

Производителят на млякото "Боженци" се разраства с нов цех за 6 млн. лв.

Веселин Кръстев: Инвестицията ще ни разреши да влезем в нови пазарни ниши

© Анелия Николова Още по тематиката
Производството на мляко и млечни артикули надвишава 822 млн. лева

Секторът е подложен на поредност от регулации
26 окт 2018
" Тертер " отиде в " Боженци "

" Фикосота " продаде комерсиалните си марки за млечни артикули на " Елви " - Габрово
24 фев 2017 От два месеца създава и ново за българския пазар ацидофилно мляко. Производителят на киселото мляко " Боженци " - габровската фима " Елви ", построява нов завод за прясно мляко и меки сирена. Инвестицията, която включва и оборудването, е за 6 млн. лева – лични средства и дребен заем, съобщи за " Капитал " Веселин Кръстев, съучастник в компанията.

В нов пазарен сегмент

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Цехът е ситуиран на 4.5 декара повърхност, ще проработи през 2019 година и ще разреши преработката да се усили до 100 тона сурово мляко дневно. В момента дневният преработвателен потенциал на компанията е 60 тона. Инвестицията ще разреши на " Елви " да навлезе с марката " Боженци " в нов пазарен сегмент – на меките сирена (топени, за мазане и др.), както и да усили с 20 работните места. Тя ще прибави към марката и свежо прясно мляко в бутилка - в този момент компанията предлага единствено УХТ (Ultra-high temperature processing) прясно мляко " Боженци ".

През февруари 2017 габровската компания купи марките " Тертер " и " Булгареа " от холдинга " Фикосота ". Сделката не беше за активи, защото продуктите се произвеждаха на ишлеме – млякото в " Елви ", а кашкавалът и сиренето – в " Мизия милк " – Търговище.

" Всички артикули " Тертер " и " Булгареа " към този момент се създават в нашата база. Променихме опаковките, предложихме по-големи грамажи на по-ниски цени, с цел да ги създадем по-достъпни за всеобщия потребител. Вложихме средства за маркетинг и реклама на " Тертер ", имаме проект и за " Булгареа ". Най-голям дял в продадените от компанията количества (70%) имат продуктите с марката " Боженци ", разяснява Веселин Кръстев.

" Елви " има индустриална база с цехове за кисело мляко, сирене, кашкавал, лаборатория. Компанията е притежател и на две кравеферми, в които се отглеждат 670 животни. Съдружници са Веселин Кръстев и Илиан Дянков.

През 2017 година компанията регистрира 24.924 млн. лева доходи от продажби, което е растеж от 22.67% по отношение на 2016, и облага от 1.828 млн. лева " За 2018 година сме заложили 4% растеж в размер и се надяваме да го реализираме ", заключи Веселин Кръстев.

През 2011 година габровската компания води " война " за марката " Боженци ". Макар да създава кисело мляко " Боженци " от 2005 година, спор с Патентното ведомство забави регистрацията на марката. Дистрибуторът " Герма-95 " се опита да я записва за себе си и даже за прочут интервал от време оферираше млечни артикули " Боженци " с идентична визия на създаваните от габровската компания. Комисия за защита на конкуренцията обаче подреди клонингът да спре и го санкции за реплика на бранд.

С естествени пробиотици

Съдружниците в " Елви " дружно с Иван Лесев са учредители на нова компания - " Нарине България ", която от два месеца предлага на българския пазар кисело мляко със закваска от млечнокисели ацидофилни бактерии. То се продава под марката " Нарине " и се създава в базата на " Елви ".

Ацидофилната бактерия Lactobacillus acidophilus е натурален пробиотик. Пространни и задълбочени проучвания на другите й варианти се организират през 60 и 70-те години на ХХ век в Института по микробиология към Арменската академия на науките. Водеща фигура в тези проучвания е проф. Левон Ерзинкян, а Нарине е името на неговата внучка. Ацидофилното мляко се употребява за първи път в някои от републиките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, като водещи са неговите антибактериални и антибиотични свойства.

" В България ацидофилната бактерия е непозната, 94% от участниците в особено национално изследване на " Алфа рисърч " по поръчка на " Нарине България " настояват, че не са чували за нея ", изясни за " Капитал " Иван Лесев, създател на концепцията за новия артикул. Той посочи, че с изключение на ацидофилна бактерия " Нарине " съдържа и познатите лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус плюс инулин и пектин. " Млякото е оригиналност и за пазара на Европейски Съюз ", сподели още Лесев.

Щамовете се внасят от Армения, в микробиологичната лаборатория на Лесев се подготвя ацидофилната закваска, а производството на " Нарине " се прави в базата на " Елви ". За разпространяването му се употребява комерсиалната конструкция на габровската компания.

Новият артикул се продава в РЕТ опаковка от 300 грама и цената му в магазините е от 1.49 до 1.79 лева за брой. " Нарине " се продава в " Билла ", " Хит ", " Фреш маркет ", следва да влезе и във веригата " Фантастико ", прецизираха съдружниците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР