Вероятността всеки жител на столицата поне веднъж да е бил

...
Вероятността всеки жител на столицата поне веднъж да е бил
Коментари Харесай

Новите табели в София проговориха на правилен английски

Вероятността всеки гражданин на столицата най-малко един път да е бил замесен в някакъв в действителност безразсъден и замайващ диалог с табелите по улиците, е прекомерно огромна. Добрата вест е, че София прави още един опит да преобрази уличните благодарение на нов дизайн. Целта е да са оптимално изчистени, лесни за схващане и да се впишат с усет в столицата. Както и не на последно място – да проговорят на верен британски.

Човекът зад тях е графичният дизайнер Филип Бояджиев. Той има бакалавърска степен по рекламен дизайн и магистърска степен по графичен дизайн от Национална художествена академия (НХА) в София. Биографията му е изключително обнадеждаваща. Седем години е преподавал графичен дизайн в катедра “Книга, илюстрация и печатна графика ” в НХА. Член е на Съюза на българските художници, секция “Графичен дизайн ”. С възторг и по следите на максимата „ това, което не оказва помощ, пречи “, той запретва ръкави, с цел да вдъхне на значимите елементи в столицата ни напълно порядъчен тип, без да залага на крещящи цветове.

Системата за ориентировка и навигация към този момент е реалност. Според Бояджиев това е първата стъпка към унифициране на уличните табели в столицата.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Програмата (@programata)

Има три размера табели - 50 см, 74 см и 100 см, като височината постоянно наложително е 28 см. Въвеждат се някои нови хрумвания: ъглова табела за постройка, която да понижи броя на забитите колчета по тротоара и да основава по-малко трудности за хора в неравностойно положение; шапка със стилизиран герб за централната градска част; на табелите за номера на съответен вход или постройка е добавено е името на улицата.

Подобно на доста други неща у нас, смяната донесе както похвали, по този начин и рецензии. Като позитивна смяна се отбелязва подмяната на “ul ” на старите с буквите “st ” за улица в надписа на британски език. Като негатив пък се показват дребните числа изпод.

Друга щекотлива тематика е изписването на “St ” вместо “Str ” на табелата. Според мнозина “St ” е неверна абревиатура, само че информация в Гугъл недвусмислено демонстрира, че абревиатурата " St " е вярна. Уеднаквяването на табелите, класическият дизайн и вярното изписване бяха дълго чакани. Смело можем да кажем, че сигурно са бодра крачка към проявата на по-добър усет и смисъл в столицата. Единствено можем да си пожелаем с времето да бъде надграждано.

 
" Спаси София ": Столична община подменя концепцията за " Зона 30 "


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР