Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да

...
Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да
Коментари Харесай

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да съхраняваме маслото в хладилника, да го оставим на стайна температура преди приложимост или постоянно да стои на плота, в подготвеност за намазване?

Отговорът на този въпрос, става известно, не е еднопосочен. Много специалисти считат, че не са нужни съответни насоки в това отношение.

" Честно казано, аз съм оставяла маслото за дълго отвън хладилника и съм го консумирала с чиста съвест ", споделя пред Today Жанин Флахърти, вицепрезидент по сигурността на храните във Vital Farms. " Маслото е с високо наличие на мазнини и ниско на влага, което го защищава от развиването на бактерии, изключително в случай че пък е и осолено. A солта се  е употребила за опазване на храната още в Древен Египет. "

И въпреки всичко Флахърти предлага маслото да е на стайна температура не повече от няколко дни, до две седмици. Най-добре е да държи в непрогледен затрупан съд, с цел да се предотврати всякаква опция за окисляване.

Според някои други пък, колкото по-твърдо е маслото, толкоз е по-добро (и вкусно). Френският шеф-готвач Жак Пепен го избира постоянно студено - сходно на датчаните, които даже имат специфична дума за парче масло, което е достатъчно твърдо, с цел да останат по него следи от зъби, когато го захапеш. А точно tandsmør.

Но казусът с твърдото масло е, че мъчно се разнася. Затова Пепен споделя, че употребява белачка за зеленчуци, с цел да " обсипва " препечения самун с късчета студено масло - сходно на прясно настърган пармезан върху паста.

И като цяло за тези, които избират да държат маслото си в хладилника, само че се нуждаят от бърз метод да получат гладка и мека консистенция, има един елементарен трик: в стъклена чаша изсипваме гореща вода за малко. След това я изпразваме и я захлупваме върху парчето масло, което авансово сме отрязали. Така след към няколко минути ще имаме меко масло.

От значение е и какво тъкмо масло пазарим. С колкото по-високо наличие на мазнини е, толкоз по-дълго ще се запазят качествата му, даже и да се остави навън. Препоръчително е наличието на най-малко 80% мазнини.

По-малкото наличие на вода също въздейства на усета при печене и готвене. Помага и за по-бързото омекване на маслото, когато се извади от хладилника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР