„Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не

...
„Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не
Коментари Харесай

Гломб: Трябва да сме подготвени и за бактериални пандемии

„ Вероятно идващите пандемии ще бъдат още веднъж вирусни, само че да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за сходен вид. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му използване. Постоянно слушам от близки „ бях на доктор и той даже един антибиотик не ми предписа”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” по Нова телевизия доцент Любомира Николаева–Гломб, началник на отдел " Вирусология " в НЦЗПБ.

По думите ѝ пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. „ Пандемии и епидемии постоянно е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е лишила сред 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата международна война”, разясни Гломб.

И добави, че СЗО има лист от десетина заболявания, които са хипотетичните причинители на бъдещи пандемии. „ В него са да вземем за пример Кримска хеморагична тресчица, вирусът Зика, Ебола и тн.”, посочи вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб разяснява и новината, че към този момент мутиралият английски вид на COVID-19 още веднъж е мутирал.

„ Британците заложиха на специфичен институт, който се занимава единствено с ковид. Оказа се, че върху английския вид, който циркулира в Англия, се е появила известната разновидност 484К, при която една аминокиселина е сменена с друга. Тя е присъща за южноафриканския вариант. Предполагам, че това няма да бъде огромен проблем. Преболедувалите и имунизираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не изчезнал. В Националния център по заразни и паразитни заболявания имаме машини и експерти, които правят проучвания на вариантите. До момента при 33 проби е открит английския вид. Търсим и южноафриканския и бразилския”, посочи Гломб.

По думите ѝ е обикновено броя на инфектираните леко да се увеличи, тъй като ограниченията у нас се разхлабват. „ Най-важно е да няма суматоха. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните учебни заведения имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно”, разяснява още вирусологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР