Вероятно си мислите, че сме видели всичко, което може да

...
Вероятно си мислите, че сме видели всичко, което може да
Коментари Харесай

НАСА не може да обясни произхода на тази странна, дълбока дупка на Марс

Вероятно си мислите, че сме видели всичко, което може да бъде забелязано на Марс, още повече, че галактическият уред MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) е към този момент цели 11 години в орбита към близкия ни комшия. Но един кадър, сниман над Южния полюс на планетата, в този момент разкрива нещо, за което няма пояснение.

Докато цялата повърхнина на Червената планета е белязана от разнообразни падини и кратери, голямата дупка снимана посред терена вид „ швейцарско сирене “ наподобява по-дълбока от всичко, забелязано до момента. Това вкара астрономите в опити да схванат или да отгатнат какво я е провокирало.

Много неща могат да създадат дупки в скалистия терен на Марс: повече от половин милион конфликти с астероиди са оставили кратери, образувани от сгъстена лава тръби са оставили дълбоки ями, наводнения, вулканична активност и така нататък

Нищо от гореизброените обаче не може да изясни новооткритата дупка. Само вижте:

В момента е лято на Южния полюс на Марс и Слънцето е задоволително ниско в небето, с цел да подчертава сенките по повърхността. Въпреки това лъч светлина разкрива лед на дъното на дупката.

Ямата е заобиколена от заледен въглероден двуокис. Смята се, че кръговете в леда са местата където сухият лед се е трансформирал в газ на лятната слънчева светлина, оставяйки след себе си това, което астрономите назовават „ терен вид швейцарско сирене. “

Снимката е направена с камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на борда на галактическия уред, която разрешава на откривателите да видят обекти на Марс с размер над 1 метър от 200 до 400 километра над повърхността.

Това значи, че не приказваме за някаква дребна дупка: при 50 сантиметра на пиксел , гледаме обект с диаметър от стотици метри. На уеб страницата на НАСА можете да видите фотографията с по-голяма резолюция.

Въпросът е дали нещо си е пробило пътя надолу или пък става дума за някакво сриване? Без повече информация е доста мъчно да се каже, само че безспорно в НАСА ще дискутират всички благоприятни условия.

MRO е в орбита към Марс от март 2006 година и от този момент изпраща на Земята детайлни фотоси от повърхността на Червената планета, които разкриват динамична околна среда на прахоляк и пясъци.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР