Вероятно догодина в имунизационния календар на децата ще бъде включена

...
Вероятно догодина в имунизационния календар на децата ще бъде включена
Коментари Харесай

На всеки 1 000 деца у нас годишно варицела изкарват между 3 и 5, в Германия заболеваемостта е десет пъти по-ниска

Вероятно следващата година в имунизационния календар на децата ще бъде включена ваксина против варицела - един от типовете шарка, от които у нас боледуват към 30 000 деца годишно. Ваксината се употребява в редица страни от Европейски Съюз. В България родители вкарват имунизацията с хладилни чанти от прилежаща Гърция, с цел да ваксинират децата си.
Варицелата е измежду най-честите инфекциозни вирусни болести в детска възраст и рискът от него се подценява, като се приема за обикновено деца от една група в детската градина да изкарат шарката едно след друго, а някои родители умишлено позволяват контакт на детето си със заболяло дете, с цел да премине през " неизбежната " варицела. Специалистите предизвестяват, че тя може да докара и до доста съществени затруднения за здравето.
Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и ръководител на Експертния съвет по имунизациите към министерството на опазването на здравето заяви пред " Хоризонт ", че съветът се събира в края на този месец и там ще бъдат разисквани експертни рекомендации за промени в имунизационния календар:
" Ще предложим нашето експертно мнение кои ваксини да бъдат понамалени малко - не три, а два пъти да се слагат някои от наложителните ваксини и ще обсъдим въпроса за разширение с антигените на този рисков вирус. "
Държавата през последните години не е пестила нито средства, нито старания да купува най-хубавите ваксини, счита Тодор Кантарджиев. Ако 2016 година от варицела у нас са боледували над 32 хиляди (предимно деца), то през 2017 година с помощта на противоепидемичните ограничения техният брой е намалял до по-малко от 26 хиляди, посочи той. По думите му, имунизацията би трябвало да се слага след навършване на едногодишна възраст.

При децата всекидневно това заболяване минава леко, само че при възрастните хора, които нямат имунитет - тези над 20-годишна възраст, то се претърпява много тежко и са вероятни затруднения, добави проф. Кантарджиев.

Случаите на варицела, както и тези на грип и други заразни заболявания, варират доста през годините, сподели блогърът Боян Юруков, който живее и работи във Франкфурт и проучва разнообразни данни, свързани с имунизациите. На всеки 1 000 деца в България всяка година от варицела боледуват сред 3 и 5. Според Юруков, тази заболеваемост е измежду най-високите в Европа точно тъй като нямаме ваксина. В Германия, където имунизацията се ползва към този момент 15 години, заболеваемостта е 10 пъти по-ниска.

Цялата тематика е прегледана в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР