Веригата магазини Т-маркет е увеличила продажбите си през 2020 г.

...
Коментари Харесай

Веригата "Т-маркет" е увеличила продажбите си през 2020 г.

Веригата магазини " Т-маркет " е нараснала продажбите си през 2020 година макар пандемията и общия спад в търговията на дребно. Бизнесът в България е отбелязал най-големия растеж на годишна база - 22.2%, от всички компании в групата, демонстрира докладът на притежателя Maxima Grupe, която оперира през локалното сдружение " Максима България ". Групата също усъвършенства резултатите си с близо 6% поради разширението с нови обекти. Макар и с нищожен дял (под 1%) от целия бизнес на Maxima, интернет търговията отбелязва двоен растеж. През предходната година българската верига също пусна онлайн доставки.
Растеж в България
През 2020 година " Т-маркет " е добавила шест нови магазина към веригата си, което е една от аргументите за двуцифрения растеж. Заедно с неотдавна открития в Свиленград магазин, веригата към този момент има 89 обекта в 44 града в страната и над 2300 чиновници. Дори да се изключат новите магазини обаче, продажбите през предходната година отново са се нараснали, въпреки и с по-малко (5.6%). Така общите доходи са достигнали 182.8 млн. евро. Това се е случило макар неприятната икономическа обстановка и свиването на пазара с 6.8%, показва Maxima в доклада си.

Увеличение има и при облагата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA), която доближава 11.8 млн. евро по отношение на 7.2 млн. евро през 2019 година Основната причина за това са по-големите икономии от мащаб, както и ефикасният надзор на разноските.

" Т-маркет " беше първата от веригите хранителни магазини в страната, която стартира онлайн продажби. Това стана още по време на изключителното състояние през април, когато услугата беше пусната в София и покрайнините, а по-късно през годината беше препоръчана и в Пловдив. При старта на онлайн продажбите от компанията разясниха, че работата по основаването на интернет магазина е почнала няколко месеца преди изключителното състояние, само че обстановката с пандемията е ускорила процеса.
Групата
От Maxima Grupe дефинират предходната година като предизвикателна, изключително в прибалтийските страни, където приходите от съществуващи магазини леко са намалели (с 0.8%). Полският пазар е останал мощен, като групата е отбелязала растеж от 13.7% общо и от 4.9%, без да се включват новите обекти. Общите продажби на Maxima са нарастнали с 5.8% до 4.2 милиарда евро. Резултатите през второто тримесечие са били наранени от ограниченията против ковид и наложените ограничавания, само че през третото тримесечие са се възстановили и за цялата година групата регистрира най-малък растеж от съществуващи магазини (0.7%).

Най-силно показване има при онлайн търговията, която е обединена под марката Barbora и не включва България. През предходната година продажбите през интернет са нарастнали повече от два пъти - от 14.9 млн. евро на 30.4 млн. евро. Най-развит е този канал в прибалтийските страни, където образува 3.4% от приходите през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР