Венци и цветя поднесоха ученици от видински училища, духовнци и

...
Венци и цветя поднесоха ученици от видински училища, духовнци и
Коментари Харесай

Във Видин почетоха будителите

Венци и цветя сервираха възпитаници от видински учебни заведения, духовнци и представители на локалната власт пред паметника на Свети Софроний Врачански във Видин, във връзка Деня на националните будители. Проявите за празника започнаха с шествие от площад "Бдинци ". Учителят е актуалният будител, в случай че го няма, няма да го има журналиста, доктора, шивача и други. Така разясниха днешния празник Жанета Младенова и Диана Кирилова - учителки в Средно Училище "Петко Рачов Славейков ".
"Всичко потегля от учителя и то най-много от началния. Там се научаваме да пишем и четем. Всички специалности потеглят от учителската специалност. За нас това не е просто специалност, а предопределение. Нашите възпитаници са 1 клас, да, те знаят кои са будителите и се отнасят с респект към тях, стремим се на това да ги научим. "
Преклонението към делото на националните будители ни събра на днешния ден, с тези думи стартира словото си Видинският митрополит Даниил.
"Духовната активност на Свети Софроний, учителската активност на отец Неофит Рилкски, дарителството на Васил Априлов, учителството на Ботьо Петков, революционната активност на Васил Левски и още доста много други, които по най-различен и разнороден метод демонстрираха любовта към близък и живяха с тази обич повече в сравнение с с любовта към себе си ", сподели Даниил.
За празничното въодушевление способства присъединяване и на Градския духов Оркестър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР