Венецуела е увеличила доставките на бензин и храна за Куба

...
Венецуела е увеличила доставките на бензин и храна за Куба
Коментари Харесай

Венецуела увеличи доставките на бензин и храна за Куба

Венецуела е нараснала доставките на бензин и храна за Куба от ноември насам, осигурявайки основни доставки за един от най-близките съдружници на президента Николас Мадуро. Това демонстрират документи от венецуелската държавна петролна компания PDVSA и други данни, осведоми " Ройтерс ".

От края на ноември до началото на януари PDVSA е изпратила минимум три товара с танкери, пренасящи към 197 000 барела бензин, дружно с други рафинирани артикули до кубинските пристанища Нуевитас, Матансас и Хавана, демонстрират документите и данните.

Товарите са пристигнали в пристанищата на карибската страна на борда на танкерите Maria Cristina и Alicia, плаващи под кубински байрак.

PDVSA, министерството на петрола на Венецуела и външното министерство на Куба не са дали отговор на претенции за коментар.

Венецуела минимизира износа на бензин за Куба от началото на 2020 година, защото вътрешното ѝ произвеждане понижа поради неприятното положение на рафинериите на PDVSA. Недостигът на гориво в страната, членка на ОПЕК, остави дълги опашки от консуматори, чакащи за бензин и дизел на бензиностанциите.

И Венецуела, и Куба са под наказания на Съединени американски щати, в това число за доставка на нефт и мореплаване сред страните, за това, което Вашингтон споделя, че е тяхна репресивна политика. Левите държавни управления в Каракас и Хавана упрекват глобите за утежняване на филантропичните условия в техните страни и упрекват Съединени американски щати, че се пробват да ги смъкват от власт.

Пратките бяха изпратени, откакто производството на бензин във Венецуела се възвърне. Южноамериканската страна от средата на 2020 година доникъде на 2021 година беше принудена да се обърне към Иран за импорт на бензин, с цел да добави вътрешното си произвеждане.

Но, частично с помощта на доставките на части за рафинерия от Иран, които разрешиха на PDVSA да предприеме дълго отлагани работи по поддръжка и поправки, Венецуела усили производството си на бензинова примес и съставни елементи до съвсем 160 000 барела дневно тази година съгласно източници.

Общите доставки на нефт на Венецуела за Куба през предходната година спаднаха до 56 300 барела дневно недопечен нефт и рафинирани артикули и към 73 000 метрични тона петролен кокс, от надлежно 76 600 и 100 000 метрични тона през миналата година.

От декември Венецуела също по този начин е изнесла 222 контейнера и стотици чували с храна на корабите Icoa Uru и Melba, които са били разтоварени в кубинските пристанища Мариел и Сантяго.

Последните товари последваха филантропични доставки на храна и здравно съоръжение от Венецуела и Мексико, които бяха доказани през август от кубинските управляващи. Русия и Китай също оказаха помощ на острова предходната година на фона на пандемията на ковид.

Опозицията на Венецуела от дълго време подлага на критика решението на държавното управление да доставя гориво на Куба на фона на необятно публикувания дефицит вкъщи. Липсата на задоволително рандеман през 2018 година накара PDVSA да закупи задграничен нефт на стойност близо 440 милиона $ и да го изпрати до Куба при другарски кредитни условия и постоянно на загуба, откри следствие на Ройтерс.

Куба, която нямаше доставки на гориво и храна от десетилетия, беше в изключително тежко състояние предходната година, защото пандемията удари островната страна в средата на годината, наред с необятно публикуваните митинги и дефицита на сила и съществени доставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР