Венера неслучайно е наричана сестра на Земята“: двете небесни тела

...
Венера неслучайно е наричана сестра на Земята“: двете небесни тела
Коментари Харесай

Венера в детайли: какво знаете за „сестрата на Земята“?

Венера неслучайно е наричана „ сестра на Земята “: двете небесни тела си наподобяват както по размери, по този начин и по състав. Но изискванията на тези две планети от земната група се разграничават мощно.

Венера се крие под гъст пласт облаци, които задържат топлината и нагряват нейната повърхнина до температури, задоволителни да се разтопи олово.

Предоставяме на вашето внимание няколко забавни обстоятелството за Венера:

© ESA/AOES

Венера е кръстена в чест на богинята на любовта и хубостта от римския мавзолей. Смята се, че планетата е отъждествявана с богинята по отношение на това, че сияела по-ярко от останалите четири планети, известни на астрономите по това време.

Периодът на въртенето на планетата е еднакъв на 243 земни дни.

Повърхността на Венера се състои от породи, сходни по химичен състав с вулканичните породи на Земята.

Венера се върти в посока, противоположна на посоката на другите планети. Това значи, че на планетата Слънцето изгрява от запад и залязва на изток.

Атмосферата на Венера се състои главно от въглероден диоксид и азот. Повърхността на планетата е напълно скрита от гъсти облаци, състоящи се от капки сярна киселина.

Повече от 40 галактически апарата са изследвали тази планета.

Естествени спътници, както и пръстени, не са откривани на Венера.

Венера е известна и като Вечерница, и като Зорница. Това се дължи на обстоятелството, че планетата най-добре се вижда малко преди изгрев или известно време след залез-Слънце.

© NASA/JPL

На Венера не са откривани никакви признаци на живот. Според учените температурата на повърхността ѝ е към +480 °C, което прави това място невероятно за живот.

Венера е най-ярката планета на небето и третият по бляскавост астрономически обект след Слънцето и Луната.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР