Велоалеята по тротоара на бул. Витоша покрай парка на НДК,

...
Велоалеята по тротоара на бул. Витоша покрай парка на НДК,
Коментари Харесай

Столична община реорганизира движението около НДК

Велоалеята по тротоара на бул. " Витоша " около парка на НДК, която от години основава спорове сред пешеходци и колоездачи, ще слезе на пътното платно, а придвижването по срещуположния бул. " Фритьоф Нансен " ще стане в двете посоки. По бул. " Патриарх Евтимий " ще бъдат построено еднопосочни велоалеи от двете страни и ще се начертае буслента за по-бързо напредване на тролеите сред някогашния Норариат и Петте кьошета. Паркоместата по същия бул. ще бъдат понижени, а ще се усилят тези по " Витоша " пред НДК.  

Това плануват измененията в схемата за придвижване по булевардите към НДК, показани от кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.кметът по превоза Кристиан Кръстев, основният проектант Здравко Здравков и кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков. На събитието участва и представителят на гражданското съдружие " Спаси София " и общински консултант Борис Бонев.

След като бул. " Фритьоф Нансен " стане двупосочен с две ленти за придвижване към бул. " България " и една към " Патриарх Евтимий ", тролейбус №7 към този момент ще се движи от " Лозенец " по него и с ляв завой на някогашния " Кравай " ще продължава към Петте кьошета и до " Люлин ". В момента същият тролей след НДК завива към кино " Оден " и през Сточна гара стига отново в " Люлин " 3. От общината пресметнаха, че смяната в маршрута ще икономисва над 150 000 лева годишно на бюджета на общината.

Кметът Фандъкова разяснява, че реализацията на плана не планува сериозен финансов запас, само че след нея заместникът й Кръстев пресметна, че за слагането на новите знаци, маркировка и за останалите действия ще отидат сред 500 хиляди и 600 хиляди лева Той даде да се разбере, че чака реорганизацията на придвижването в сектора да стане факт още през лятото. След като по бул. " Патриарх Евтимий " се появи буслента и велоалея, спирките при Нотариата и НДК ще се " надигнат " за велосипедистите да понижават скоростта и да дават преимущество на качващите се и слизащите от градския превоз. Примерът е взаимстван от Виена, разясниха от " Спаси София ".  

Изграждането на велоалеята по " Патриарха " ще даде опция да се свържат общо шест велоалеи в столицата, сред които сега няма връзка, се разбра при представянето. " Кризата с коронавируса накара доста хора да премислят метода си на пътешестване. Тенденция е общините и градовете да мислят по-бързо за пешеходците и велосипедистите. Проектът е част от пакет, обвързван с по-бързата реализация на велоалеите и пешеходните пространства ", разяснява Фандъкова.

 „ Изключително е значимо да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават опция да предпочетат хората велосипеда пред персоналния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора съгласуваност и прелест на трасето, доста хора биха слезли от колите си и биха пътували с велосипед. Предстои ни велосипедно свързване на „ Дружба “ и " Младост " с центъра, както и развиване на няколко по-малки къси части, които да дадат опция да свържем по бул. " Пушкин " до кръговото на Бояна с ново велосипедно трасе, тъй че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината “, каза още основният проектант Здравко Здравков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР