Велизар Енчев* Специално за Епицентър.БГНа 17 юли 2022 година една

...
Велизар Енчев* Специално за Епицентър.БГНа 17 юли 2022 година една
Коментари Харесай

Велизар Енчев: България вече е официално измамена от ЕС

Велизар Енчев*
Специално за Епицентър.БГ

На 17 юли 2022 година една дузина български държавници и политически водачи би трябвало да си посипят главата с пепел поради рухването на „ македонското несъгласие “ в Народното събрание. След което, в случай че още имат лична съвест и национално достолепие, да изискат изключително съвещание на Народното събрание, на което да анулират решението за еврочленството на Скопие.

България към този момент е публично излъгана страна, откакто Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол към Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Република България и Република Северна Македония.

България бе излъгана от френския президент Макрон, от Европейската комисия, персонално от Урсула декор Дер Лайен, както и от 170 български народни представители. С цялостното схващане, че това е във щета на страната ни, те гласоподаваха документ, който не съдържа никакви гаранции за българските ползи в договарянията със Скопие.

Ако някой подлага на подозрение горното изказване, дано се запознае с документа на евроизмамата. Той бе огласен в македонския парламент тъкмо преди 72 часа, освен това персонално от шефа на Еврокомисията.

В половинчасовото си послание към македонските депутати Урсула фон дер Лайен съобщи: „ Македонският език в договарянията за присъединение към Европейски Съюз ще си остане македонски, македонската еднаквост няма да бъде сменена и историческите въпроси няма да бъдат изискване в преговорите… “

Това признание, което е нож в сърцето на българската позиция, бе посрещнато с аплодисменти и ставане на крайници от депутатите от ръководещата коалиция.

" Слушах ви деликатно. Няма подозрение, че македонският език е вашият език и ние изцяло го почитаме. Ето за какво ревизираното френско предложение гласи: Вашият език е без добавки! Въпросите за историята не са изискване в договарянията ", сподели Фон дер Лайен…

След тези думи би трябвало да си кьорав и ням за очевадното.

Трябва или да си платен, или да си с интелектуални дефицити, с цел да продължаваш да твърдиш, че няма машинация. Измама, която е напълно за наша сметка.

Днес обаче външната ни министърка съобщи противоположното: „ Не, няма смяна във френското предложение. Няма такава смяна... “

Значи ли това, че Еманюел Макрон и Урсула декор Дер Лайен лъжат?

И в действителност ли са предложили на Скопие текст, разминаващ се с признатия от Народното събрание документ?

При това става дума за неприемлива френска редакция, стартирана през главата на София. Която обаче е допустима за Скопие, защото зачертава противоречивите исторически въпроси и те към този момент не са наложително изискване към районен съд Македония при договарянията.

Но да се върнем на постигнатото досега, както се показва от българската страна:

Подписаният документ ще е част от преговорната рамка на Скопие и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата. Условие и в протокола, и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция. Ако това не се случи, няма да има отваряне на главите.

Неясно за какво протоколът няма да бъде обществено притежание незабавно, а по-късно - след съвещание на непрекъснатите представители в Европейски Съюз. Това разкрива гузната съвест на Министерство на външните работи и боязън от публичното мнение, което не трябва да знае какво тъкмо е подписано.

Без въобще да се посочат обстоятелства, за кой ли път бе казано, че в историческата комисия имало контракт за Св. Наум, Св. Климент, Св. Св. Кирил и Методий, Цар Самуил, а до една година щяло да се реализира единодушие за Средновековието.

След като комисията по историческите въпроси се произнесе, през 2024 година би трябвало да се съгласуват образователните стратегии, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби…

Какво липсва в тези елейни слова? И какво ме съмнява в гаранцията на Генчовска, че няма смяна във френското предложение?

Липсва най-важното – че България дава единодушие в задатък на районен съд Македония, без досега да е изпълнено даже едно от изискванията ни за проверка на македонизма. Дори единствено едно!

И най-лошото – приказва се единствено в бъдещо пожелателно време.

За съпоставяне – при подписването на Преспанското съглашение сред Атина и Скопие македонската страна бе изпълнила половината от гръцките претенции и най-много промяна на знамето и името на страната. Да не приказваме за светкавичния отвод от бутафорната „ антиквизация “ на македонската история, наложена от държавното управление на ВМРО-веца Никола Груевски.

В двустранните връзки сред страните има класическа поредност на дейностите – първо се договаря, след това се договаря и най-после контрактуваното сред страните се изписва в документ, предстоящ на ратификация в националните парламенти.

Теодора Генчовска прави противоположното - първо подписва документи с Буяр Османи и по-късно стартира да договаря по противоречивите въпроси. Като от 72 часа знае, че ръководителят на Европейска комисия е признала в Скопие това: „ Въпросите за историята към този момент не са изискване в договарянията “…

Поведението на Генчовска и на принципала ѝ в оставка Кирил Петков е позорно. Но още по-позорно е мълчанието на партийния необут на външната министърка.

Не беше ли Слави Трифонов индивидът, оповестил обществено, че се отдръпва от четворната коалиция поради Македония?

И в случай че държи на думата си и на своята чест, за какво не подреди на Генчовска да не подписва този документ?

Изходът е един и го показах първоначално – в случай че откаже да следва македонистките наставления от Брюксел и Вашингтон, Народното събрание би трябвало да анулира решението си за районен съд Македония.

Всъщност Министерство на външните работи трябваше още преди 48 часа да изиска от президента Макрон и от Европейската комисия незабавно пояснение за скандалното признание на нейния ръководител пред македонския парламент.

Сигурен съм – това не е направено! Не е в стила на политкоректната ни дипломация да държи сметка за македонизма на евроатлантическите ни сътрудници.

При всички случаи този парламент и това държавно управление носят историческа отговорност за васалното си държание, трасиращо пътя към поредна злополука.

Всъщност с какво министър председателят Кирил Петков през 2022-а е по-различен от премиера Георги Димитров през 1946-а, когато стартира подредената от Белград и Москва македонизация на Пиринския край?

Тогава поради комунизма на Тито и Съветския съюз, през днешния ден поради капитализма на Байдън и Европейския съюз.

-------------------------------------------------------------

*Авторът е Доктор по интернационално право, дипломат на България в Хърватия (1997-2002)

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР