Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил.

...
Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил.
Коментари Харесай

Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил

Великотърновското село Никюп ще се побратими с френското село Ондовил. Подобен интернационален меморандум за съдействие сред две обитаеми места ще бъде сбъднат за първи път в община Велико Търново, заяви за Българска телеграфна агенция Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп. Планирано е церемонията да бъде през месец май тази година, когато Никюп ще посрещне делегацията от Ондовил, добави тя.

По думите й позитивно мнение за предприемане на нужните стъпки за сключване на партньорството са дали своят вот общинските съветници от три непрекъснати комисии във Великотърновския общински съвет.

Тъй като в нормандското село тече предизборна конкуренция за локална власт, в състава на делегацията ще бъдат включени двамата кандидати за кмет на селото дружно с техните съпруги, уточни Атанасова. В предварителното координиране на документа, който следва да бъде подписан, приоритет ще бъде туристическият и културният продан. Предвидени са и фамилни гостувания, чиято цел ще бъде взаимното опознаване, уточни Атанасова.

Кметът на село Никюп описа, че през 2013 година група френски туристи, подхванали самостоятелна обиколка из България, пристигнали в археологическия резерват Никополис пъкъл Иструм, който се намира директно до село Никюп. След като се срещнали с античния град, учреден през 102 година, те поискали да се срещнат с кмета на селото и да прегледат актуалния му образ. Атанасова приела гостите, развела ги из селото и показала неговата история. Последвала замяна на контакти, а по-късно почнала и преписка сред двете страни.

През годините група от Ондовил посетила още веднъж Никюп, локална делегация също гостувала на френското село. Установихме, че има доста общи неща сред двете обитаеми места, най-много свързани с историята, а и хората от двете села са сърдечни и подготвени постоянно да оказват помощ, означи Атанасова.

Френското село се намира до град Руан - един от историческите градове във Франция, където е лобното място на Жана Дарк. Въпреки разликата в историческите столетия и двата региона са забавни културно-исторически центрове, значими за туризма, сподели кметът на село Никюп.

Първоначалните служебни контакти в продължение на шест години прераснали в другарство и по този начин се стигнало до концепцията двете села да се побратимят. Един от любопитните моменти в връзката е била размяната на кулинарни предписания. Нормандското село впечатлило никюпската общественост с нови практики в сладкарството, а българските домакини посочили майсторството си в приготвянето на разнородни баници и пити с мека и в същото време хрупкава коричка. Вероятно кулинарният детайл, като форма на културна еднаквост, също ще залегне в бъдещия документ за съдействие, означи Атанасова.

От френска страна са уверили, че по тяхна традиция, след подписването на контракта, името на село Никюп, дружно с изображение на българското знаме, ще бъде част от входната табела на селото. Според Атанасова у нас сходна традиция липсва, само че тя и екипът й обмислят да върнат жеста на нормандските си сътрудници и да слагат характерен знак на уместно място в селото.

В село Ондовил живеят 800 души, в Никюп, по непрекъснат адрес, са регистрирани към 260 души, макар че по сегашен адрес те са над 400. Все повече великотърновци строят къщи в селото, привлечени от приятния климат, близостта с главните пътища и неотдалечеността му от регионалния център, уточни Атанасова.

По нейна концепция от три години насам в Никополис пъкъл Иструм се провежда древен фестивал на възстановките "Нике - играта и успеха ". Интересът към него пораства, а интернационалното присъединяване се усилва, по тази причина не е изключено през 2019 година да има и френско наличие, означи Атанасова. Тя добави, че членовете на делегацията от Ондовил, които ще дойдат за сключване на партньорското съглашение, са поискали да посетят и Пловдив - Европейската столица на културата за 2019 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР