Великолепното здание на улиците Славянска и Бенковски е символ на

...
Великолепното здание на улиците Славянска и Бенковски е символ на
Коментари Харесай

Сградата на ъгъла, зад театъра

Великолепното здание на улиците " Славянска " и " Бенковски " е знак на предприемаческия дух към този момент 110 година Проектирана от най-хубавите архитекти на времето, през днешния ден тя е дом на БАКБ и фондация и изложба Credo Bonum
 

Една превъзходна постройка в центъра на София притегля вниманието на минувачи и туристи. Зданието на ъгъла на улиците " Бенковски " и " Славянска ", тъкмо зад Народния спектакъл, е издигнато за дом на новосъздадената Търговско-индустриалната камара. То демонстрира блясъка на остарялата ни столица - подобен, какъвто е бил преди да стартират войните, когато младата ни страна е изживявала напредък в желанието си да настигне модерните европейски страни.
-->
Но ъгловата постройка е не просто архитектурен и строителен шедьовър. Тя е монумент, запазил загатна за Строителите на модерна България -хората, минали своя път с възприятие на отговорност към обществото. Уверени, че това, което вършат, би трябвало да остане след тях като пример за качество и хубост.

 

Когато при започване на XX в. група предприемчиви мъже, обединени в Търговско-индустриална камара, вземат решение да изградят своя непрекъснат дом, София, въпреки и столица, е към момента дребен град, който търси своя образ. Старите фотоси демонстрират стадиите на издигането на зданието на фона на голи хълмове и дребни къщи. Новата сграда обаче би трябвало да е огромна и представителна, тя би трябвало да показва духа на своите основатели - дух на разцвет и високо самочувствие. Палатата би трябвало да е впечатляващо европейско здание, само че да показва и българския народен дух, като всеки детайл в интериора да приказва за пътя, който страната ни е извървяла досега.

 



В постройката са употребявани най-модерните механически достижения на времето. Тя има здрави бетонни стени, с съвременно парно отопление, със особено основани за интериора мебели и художествена украса.

От самото начало строителите потеглят отговорно към своята цел. Архивите са запазили мислите и дейностите на тези хора около нелеката задача да построят величествена постройка във време на трагични войни и рецесии.

Въпреки превратностите на времето, промяната на притежателите и техните стремежи, постройката

отстоява своя образ, оставайки една от най-добре непокътнатите софийски постройки през последните 110 година Не единствено оцелява при разрушителните бомбардировки над София през 1944 година, само че е непокътната и след деветосептемврийските промени, ставайки дом на други хора бизнеси. След 10 ноември 1989 година зданието има шанса да попадне при грижливи стопани и да премине през един от най-впечатляващите реставрационни процеси, правени у нас. И през днешния ден то продължава да извършва своята съществена функционалност - да бъде дом на българския деятелен дух.

От 20 години постройката е дом на централата на CSIF холдинг, Българо-американска кредитна банка, както и на фондация Credo Bonum, чийто създател и ръководител е Цветелина Бориславова, ръководител и на Надзорния съвет на БАКБ. На 12 февруари 2023 година бяха маркирани 110 година от построяването на историческото здание. По този мотив бе подредена галерия, която споделя историята на тази най-емблематична за София постройка.

" Съхранението на архитектурното благосъстояние и опазването на културно-историческото завещание на България постоянно са били измежду целите ми в бизнеса и в публичните интензивности. Завет на бележитите българи, почнали градежа на постройката на ул. " Славянска " 2 през 1911 година, е бил икономическият разцвет на страната и достойното ни място в европейската политика. Тя е и " сърцето " на нашата увереност за позитивна обществена смяна в метода на живот посредством дейностите на фондация и изложба Credo Bonum, които се обитават в пространството.

И по този начин, след повече от век, постройката на ул. " Славянска " 2 продължава завета на основателите си - да бъде център на просвещението в симбиоза с виновния бизнес, събирателно място на хрумвания, актуален вид Магнаурска школа и крайъгълен камък в историята на столицата ", споделя Цветелина Бориславова.

 

Хронология

* 1911 година Архитектурното бюро " Фингов, Ничев и Юруков ", най-изтъкнатото за времето си, печели състезанието и стартира работа по постройката. Георги Фингов е водещият проектант, с интензивно присъединяване през целия съвсем 9-годишен интервал на създаване на постройката. Тя носи доста от стиловите детайли на барока и Ренесанса.



Юруков и Фингов следват архитектура във Виена при проф. Карл Кьонинг, а Ничев получава обучение в Мюнхен. Дело на архитектурното бюро са Софийската банка на ул. " Московска " 19 /1914/, Българска комерсиална банка на ул. " Граф Игнатиев и Ангел Кънчев " /1921/ и други - някои от най-ярките образци на сецесион в България.

* 1912 година В екипа се включва Марин Василев (1867-1931 г.), считан за един от основоположниците на българската статуя. Той проектира украсата на фасадата и прави над входа огромна алегорична скулптурна комбинация от три фигури, едната от които на Меркурий, бога на търговията.



* 1912 - 1913 година Започва Балканската война. Строежът на Палатата се забавя поради неналичието на служащи /мъжете са на фронта/ и повишаването на материалите.

* 1915 година Въпреки че е почнала Първата международна война, работата по постройката продължава. Вратите са инсталирани,доставени са осветителните тела, поръчана е дървената ламперия. Дървените емблеми на обособените занаяти и промишлености в заседателната зала са проектирани от декоратора Харалампи Тачев и изпълнени от компанията " Гаврилов и сие ".



* 1919  г. - На 6 април зданието е осветено, а на събитието участват цар Борис Трети и представители на държавното управление.

* 1944 година - на 10 февруари, по време на огромните бомбардировки над София, постройката оцелява, само че арх. Фингов умира в дома си. На 9 септември се поставя началото на комунистическата тирания.

* 1948 година Камарата е закрита. В постройката се обитава Държавно търговско предприятие " Металимпорт ". В Столична община е импортиран план за преустрояване. Скулптурната комбинация на Мартин Василев е отстранена, а мансардният етаж и куполът са надстроени и повдигнати.

* 1969 година Сградата е оповестена за монумент на културата.

* 2002 година СИБанк купува " Деспред ", които от 1969 година са настанени в постройката. Зданието също става благосъстоятелност на банката. Започва ремонт.

* 2005 година Създава се CSIF, който се обитава в постройката.

* 2006 година Създава се фондация Credo Bonum.

* 2010 година - СИБанк е продадена на КВС Group, само че постройката остава благосъстоятелност на CSIF холдинг.

* 2011 година - Галерията става част от Фондация Credo Bonum. През същата година CSIF купува 49,99% от БАКБ и централата на банката се реалокира на ул. " Славянска " 2.

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР