Великобритания страда от огромен недостиг на зъболекари. Голяма част от

...
Великобритания страда от огромен недостиг на зъболекари. Голяма част от
Коментари Харесай

Великобритания: Отчаяно се търсят зъболекари

Великобритания страда от голям дефицит на зъболекари. Голяма част от лекарските кабинети към този момент не одобряват даже деца. В отчаянието си някои пациенти се пробват да се лекуват сами – с прекомерно фрапантни способи.

Националната здравна работа на Англия NHS е съществено претрупана. Би Би Си заяви, че 9 от 10 зъболекарски кабинета в Англия към този момент не одобряват нови пациенти. Много хора с болки вършат обезверени опити за самолечение, тъй като нямат пари за частни зъболекарски услуги.

Денис Пайл може да си разреши единствено чорба за обяд. Пенсионерката от Корнуол от четири години чака да ѝ бъде направена зъбна протеза. Жената към този момент съвсем няма останали кътници, единствено резци, само че те също са в окаяно положение и се клатят. “Не мога да сдъвквам нищо твърдо, даже домати или нарязани краставици. Цели 50 години съм работила и съм плащала налози, не мисля, че условията ми в този момент са прекомерно високи”, споделя Пайл пред Би Би Си.

Безкрайно очакване за обзор

Денис Пайл, а и доста други хора, които получават единствено пенсия или имат ниски приходи, не могат да си разрешат визитите при ортодонт. Часовете, записвани през държавната Национална здравна работа, за които се изисква единствено минимално доплащане, към този момент са огромна необичайност.

Девет от 10 зъболекарски кабинета в Англия не одобряват нови пациенти, демонстрира следствие на Би Би Си. Осем от 10 отхвърлят да дават часове и на деца. Дори за тези, които към този момент са регистрирани като пациенти на някоя процедура, чакането е безпределно дълго.

Зъболекарската асоциация в страната се оплаква, че доста експерти са претрупани и могат да преглеждат и лекуват единствено дребен брой пациенти по закрепените ставки, които Националната здравна работа обезпечава. Шон Чарлууд от Британската асоциация на зъболекарите пресмята, че финансираните от страната еднократни суми стигат единствено за потребностите на не повече от половината население.

Много зъболекари напуснаха системата на публичното обезпечаване

Пандемията утежни обстановката още повече, тъй като редица кабинети прекратиха работа, заради което доста пациенти пропуснаха профилактичните си прегледи, планувани по-рано. Здравното министерство заяви, че са вложени спомагателни 50 милиона паунда, с цел да се съкратят периодите на чакането за час при ортодонт. Но и това няма да реши проблемите, тъй като лекарите са малко.

През последните години близо 10% от зъболекарите напуснаха кабинетите, които работят по контракт с Националната здравна работа. Междувременно те работят единствено в частния бранш. Една от аргументите е, че не се усещаха добре платени от страната за характерната и комплицирана работа, която правят. Шон Чарлууд има вяра, че има и друга причина за дефицита на зъболекари. “След решението за Брекзит, европейските зъболекари напуснаха страната и се върнаха по родните си места. Имаше хиляди сходни експерти от други страни и техният отлив утежни обстановката допълнително”, разяснява той.

Опасни самолечения

Ситуацията е толкоз ужасна, че мнозина стартират сами да се лекуват. Джошуа Килинг бил помолен от своята другарка да ѝ извади болен зъб с домашните клещи, тъй като към този момент не можела да понася болката. Междувременно Джошуа е основател на петиция за по-добри медицински грижи. 180 000 души към този момент са се подписали под нея.

Но до момента в който не настъпи смяна, хората ще не престават да се самолекуват с домашни пили и клещи и да прибягват до рискови способи за самопомощ. " Хората живеят с болки и страхове, не могат да се хранят и да приказват вярно. В отчаянието си някои вършат опити да залепят върху венците си пластинки от смола с трайно лепило”, споделя Луиз Ансари от организацията “Healthwatch England”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР