Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки

...
Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки
Коментари Харесай

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, макар безпокойствата, че те може да бъдат употребявани в спора в Йемен, съобщи ДПА.

Това стана единствено ден откакто английското държавно управление наложи наказания поради убийството на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги на 20 саудитци в сходство със собствен нов механизъм за наказване на нарушаванията на човешките права.

Британската държавна министърка за интернационалната търговия Лиз Тръс сподели през вчерашния ден в Народното събрание, че според оценка на държавното управление "няма очевиден риск износът на оръжия и военно съоръжение за Саудитска Арабия да бъде употребен за осъществяване на съществени нарушавания на (международното филантропично право) ".

Опозиционни депутати и деятели обаче осъдиха решението на консервативното държавно управление като "морално незащитимо ".

"Лицемерието ме оставя без думи ", написа в Туитър депутатката от Зелената партия на Англия и Уелс Каролайн Лукас. Тя изрази недоумението си "как външният министър може да каже единия ден, че (Великобритания) ще работи като мощ на положителното в света, изправяйки се в отбрана на човешките права, а по-късно, на другия ден, да се съгласи на това морално безредие е просто необикновено ".

Ядрените сили не престават да модернизират своите арсенали

Говорителката на главната английска опозиционна мощ, Лейбъристката партия, за интернационалната търговия назова решението на консервативното държавно управление "морално незащитимо ".

"И оповестяването на това решение единствено ден откакто 20 представители на саудитските управляващи вярно бяха включени в санкционния лист "Магнитски " на Форин офис поради присъединяване им в убийството на Джамал Хашоги - публицист, погубен частично и поради това, че подлагал на критика държанието на Саудитска Арабия във войната в Йемен - е най-малкото изпращане на смесени послания, подкопаващо изказванието на държавното управление, че е бранител на човешките права ", съобщи Емили Торнбъри.

Британската държавна министърка за интернационалната търговия увери, че няколко случая, при които е допустимо Саудитска Арабия да е нарушила интернационалното филантропично право, са изолирани случаи. Британското държавно управление счита, че Рияд "има откровено желание и е кадърен да се съблюдава " това право.

Миналата година Англия прекрати износа на оръжия за Саудитска Арабия, откакто съд постанови, че той е противозаконен без точна оценка на филантропичните опасности.

Според данни на основания в Стокхолм Международен институт за проучване на мира Англия е осигурила 13 % от саудитския импорт на оръжия в интервала 2015-2019 година, а Съединени американски щати - 73 на 100. Британският експорт е възлизал на най-малко 1,4 милиарда $ годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР