Великобритания кипи от възмущение, а Аржентина триумфира - Европейският съюз

...
Великобритания кипи от възмущение, а Аржентина триумфира - Европейският съюз
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания дадоха на Русия шанс радикално да се сближи с Аржентина

Англия кипи от отвращение, а Аржентина победи - Европейският съюз публично употребява израза " Малвински острови ". Ясен намек за противоречивостта на тази земя. Но Лондон назовава островите не друго, а Фолклендски и има вяра, че това е залегнало при започване на предходната война. Защо Европейският съюз внезапно направи антибритански жест и какво може да научи Русия от него?

„ 41 години след края на Фолклендската война, Англия претърпя дипломатическо проваляне по въпроса за собствеността върху архипелага. “ Така английският “Гардиън ” назова резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз с Общността на страните от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК). Поражението се състоеше в заключителната декларация на срещата, където бяха употребявани две изречения, неприемливи за Лондон.

Нова противоречива територия

Целият параграф беше по този начин. „ По въпроса за суверенитета над Малвинските/Фолклендските острови, Европейски Съюз взе под внимание историческата позиция на страните от ОДЛАК, учредена на смисъла на разговора и зачитането на интернационалното право за мирното разрешаване на разликите. “

Първо, Аржентина назовава Малвински Фолклендските острови - както и тези страни, които считат тези острови за аржентински. Е, или най-малко ги признават за противоречиви територии - което в действителност също е проаржентинска позиция. В последна сметка - и това е второ - самият Лондон не признава съществуването на териториален спор. Той счита, че въпросът е завършен - на фона на военната победа над Аржентина през 1982 година и референдума през 2013 година, където при изборна интензивност от 91% - 99,8% от жителите на островите гласоподаваха за оставане в състава на Англия.

В резултат на това английските дипломати се възмутиха - още повече, че както твърди “Дейли Телеграф ”, английският външен министър Джеймс Клевърли в началото помоли европейските сътрудници в взаимната декларация въобще да не загатват островите.

Лондон изиска пояснение - и ги получи в много груба форма. В диалог с английския “Файненшъл Таймс ” служителят на Европейския съюз изясни, че потреблението на думата " Малвински " е било в съгласие от всичките 27 страни от Европейски Съюз и страните от CELAC. Че Обединеното кралство не е част от Европейския съюз и в случай че беше останало в Европейски Съюз, може би нямаше да разреши тази дума да попада в декларацията.

В Аржентина обаче тази декларация в действителност беше възприета като дипломатическа победа. Външният министър Сантяго Кафиеро назова декларацията „ нов апел от интернационалната общественост към Англия да извърши отговорностите си и да възобнови договарянията за суверенитета над островите “ и също по този начин добави, че Буенос Айрес „ има намерение да задълбочи разговора с Европейски Съюз по въпросите на Малвинските острови “.

Освен това след Брекзит островите се трансфораха за Европейски Съюз не във вътрешнополитически, а във външнополитически въпрос. „ До 2021 година Европейският съюз смяташе тези острови за отвъдморска европейска територия. След Брекзит територията се промени и се появиха нови благоприятни условия за Аржентина... В края на краищата Малвинските острови в този момент се смятат не за европейска, а за противоречива територия “, сподели Гилермо Кармона, министър на Аржентина за Малвините, Антарктика и Южния Атлантик.

Няма да се раздели

Може да наподобява, че декларацията е победа освен за Буенос Айрес, само че и за Москва. Просто тъй като европейците демонстративно унижиха Лондон, като по този метод демонстрираха още един път какво общо има Европейски Съюз с Англия след Брекзит. След като британците първо изложиха Европейския съюз със скандал (когато министър председателят Дейвид Камерън се пазареше за специфични привилегии в границите на Европейски Съюз против провалянето на референдума за Брекзит), по-късно те не съумяха да провалят Брекзит, по-късно дълго преговаряха за изискванията за излизане, по-късно подписаха тези условия и по-късно предизвикателно започнаха да ги нарушават - както да вземем за пример по въпроса за Северна Ирландия.

Наистина, те бяха унижени, само че към този момент директна изгода за Москва от това оскърбление няма. В последна сметка всички сегашни и бъдещи британско-европейски спорове са замразени на фона на взаимна битка с Русия.

„ Тези връзки не са доста положителни, само че това не пречи на работните проблеми. Например, създаването на обща позиция в НАТО “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН. Британците и европейците могат да си разменят ухапвания, язвителни забележки, даже дипломатически кавги.

„ Като се има поради, че сред Европейски Съюз и Англия съществува и въпросът за Гибралтар и Нормандските острови край крайбрежията на Франция, които бяха част от Шенгенската зона, това ще се трансформира в спомагателен дразнител. Но това няма да повлияе на общия фронт против Русия “, изяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. Просто тъй като нито британците, нито европейците, а още по-малко американците, в никакъв случай няма да позволен разцепването на единния западен фронт, който би трябвало да се концентрира върху противодействието на Русия.

Няма да изкушат

Може да наподобява, че декларацията е победа освен за Буенос Айрес, само че и за Брюксел - и също проваляне за Москва. Не е загадка, че в този момент Европейският съюз интензивно ухажва Аржентина, убеждавайки я да не се причислява към БРИКС (тоест да не се причислява към световната организация, която предизвиква опция на западната версия на международния ред). И в действителност, като част от това ухажване, на аржентинците беше даден значим реторичен подарък в лицето на признаването на Малвинските острови.

„ Европейски Съюз сега се ръководи от Испания, която има собствен личен спор с британците за Гибралтар. Освен това, в името на битката с Русия, в името на доближаването с някоя значима страна, човек може да си разреши малко алегоричен жест “, счита Вадим Трухачов.

Наистина го направиха. Наистина аржентинците са удовлетворени. Това обаче надали ще бъде значим тласък за тях да откажат участие в БРИКС.

„ Аржентина ясно осъзнава своята принадлежност към незапада, а БРИКС е опция да ускори позициите си в незапада. Освен това сред Аржентина и Бразилия има конкуренция освен във футбола, само че и в политиката. И аржентинците няма да търпят бразилците да са в някоя значима асоциация, а се самите да не са. Освен това те са прекомерно ядосани на Англия поради островите и на Съединени американски щати поради икономическите проблеми “, продължава Вадим Трухачов.

Да, в случай че европейците не си играеха на думи, а непосредствено признаха принадлежността на островите към Буенос Айрес, щеше да има тласък – само че Европейският съюз не предприе толкоз радикална стъпка. Това значи, че Аржентина не е и на йота по-близо до придобиването на действителен суверенитет над островите.

„ По принцип методът, по който ги нарекоха, не трансформира нищо и няма да повлияе на позицията на Аржентина. Подобно чесане зад ухото в действителност не може да повлияе съществено на по-важни решения, като присъединението към БРИКС “, счита Дмитрий Офицеров-Белски.

Москва обаче в действителност може да завоюва от неотдавнашния дипломатически случай - да вземем за пример да отиде по-далеч от Брюксел в островния въпрос. „ Според концепцията на Русия от дълго време трябваше да ги назоваваме Малвински и да ги признаем за аржентински като цяло “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски. Все отново Англия не признава нашите територии за наши – макар безапелационния референдум в Крим през 2014 година, както през 2013 година на Фолклендските острови.

Отношенията с Лондон са прекратени, тъй че за какво да не укрепим връзките с Буенос Айрес с тяхна помощ?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР