Великобритания има проблем: тя иска по-малко имигранти, но икономиката й

...
Великобритания има проблем: тя иска по-малко имигранти, но икономиката й
Коментари Харесай

Защо Великобритания се нуждае от имигрантите, които не иска?

Великобритания има проблем: тя желае по-малко имигранти, само че стопанската система й обезверено се нуждае от още. Британското държавно управление желае да понижи броя на имигрантите от страните членки на Европейски Съюз след излизането на страната от блока през март 2019 година
Англия възнамерява да вкара по-строг надзор - макар предизвестията, че са нужни повече чиновници от страни членки на Европейски Съюз, с цел да прибират реколтата, да строят домове за жителите и да изграждан идващия й стартъп.

Рисковете са изключително забележими в опазването на здравето. Националната работа по опазването на здравето оповестява, че има над 11 000 открити работни места за медицински сестри в Англия и още 6000 вакантни позиции в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Свръхнатоварената система, избрана от Британския Червен кръст като изправена пред „ филантропична рецесия “, разчита на 33 000 медицински сестри от страните членки на Европейски Съюз.

„ Може да се каже, че Националната здравна работа е на ръба, има големи проблеми с личния състав. Брекзит утежнява още повече ситуацията “, споделя Джоузи Ъруин, началник на трудовия отдел в Royal College of Nursing.

29-годишният Джейсън Филинрас идва от Гърция, той е нает предходната година да работи като санитар в болница северно от Лондон. Става част от извънредно натоварения отдел „ Приеми “, където прави проучвания и дефинира по какъв начин да бъдат лекувани пациентите, откакто са нормализирани в незабавното поделение.

“Ако имате пациент, който не може да се грижи за себе си, би трябвало да извършите всички главните неща за него – да му помагате да се измие, да отиде до тоалетна, да го храните “, споделя Филинрас.

Той е единствено един от 250-те санитари, наети от страни членки на Европейски Съюз от West Hertfordshire Hospitals Trust в последните две години, които да работят в трите му лечебни заведения. Гражданите на страни членки на Евросъюза в този момент съставляват 22% от медицинските сестри.

Тръстът нямал избор. Безработицата в този момент е най-ниската в последните четири десетилетия и просто няма задоволително английски медицински сестри.

Недостигът на чиновници се усеща във всички браншове – от земеделието до образованието, и на всички равнища на подготовка. Няма задоволително берачи на плодове и лекари.

Политическите старания за понижаване на имиграцията от Европейски Съюз може да се наблюдава от 2004 година насам, когато Англия отвори границите си за чиновници от осем източноевропейски страни, които се причислиха към блока.

Ръководителите на страната чакаха сред 5000 и 13 000 души от тези страни да идват във Англия всяка година. Вместо това на Острова дойдоха 177 000 души единствено за една година.

Критици настояват, че повишеният брой на имигрантите е трансформирал тъканта на локалните общности и е понижил заплатите на английските чиновници. Това е мотив, който се харесва на гласоподавателите. Имиграцията беше най-важният проблем за гласоподавателите преди референдума за Брекзит през юни 2016 година, демонстрира допитване на Ipsos Mori.

Тереза Мей, която стана министър председател след референдума, даде обещание да сведе годишната чиста имиграция под 100 000 души. През 2016 година те бяха 248 000. Постигането на задачата беше мъчно, тъй като разпоредбите на Европейски Съюз разрешават на жителите да се движат свободно в съюза. Мей споделя, че брекзит ще значи завършек на свободното придвижване.

“Правителството слага политиката над стопанската система, което е доста рискова игра “, споделя Хедър Ролф, откривател в Националния институт по стопанска система и обществени изследвания. Икономисти в трудовата област споделя, че коренен спад на имиграцията ще се отрази на английската стопанска система.

Службата за бюджетна отговорност - фискалният орган на държавното управление, заяви, че 80 000 имигранти по-малко на година ще понижат годишния стопански напредък с 0.2 процентни пункта.

“Загубата на тези хора ще бъде доста тежка и ще значи, че за някои браншове ще бъде доста мъчно да оцелеят “, споделя Кристиан Дъстман, професор по стопанска система от University College London.

Някои чиновници от страни членки на Европейски Съюз, обезпокоени от политическата изразителност и неналичието на изясненост за правния им статут, към този момент напущат Англия. Нетната миграция от Европейски Съюз понижа до 133 000 души предходната година по отношение на 184 000 през 2015 година, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Последиците към този момент се усещат: Съветът на медицинските сестри и акушерките заяви, че към 6400 медицински сестри от страни членки на Европейски Съюз са регистрирани да работят във Англия в годината до края на март - спад с 32% по отношение на предходната година. Други 3000 медицински сестри от Европейски Съюз са спрели да работят във Англия.

“Цялата тази неустановеност ще ни накара да си отидем. Не мога да кажа, че съм 100% сигурна, че няма да си помисля за овакантяване “, споделя Филинтрас. Ако той в действителност се върна вкъщи, ще му бъде мъчно да си откри работа.

Ъруин заяви, че английското държавно управление е направило по-малко привлекателно за новите английски медицински сестри да навлязат в специалността, защото стопираха стратегиите за стипендии в колежа и сложиха таван на заплатите. В резултат на това молбите за записване в курсове за медицински сестри понижиха с 20%.

Медицинските сестри получават приблизително 26 000 паунда (34.600 долара), а немската верига супермаркети Aldi предлага на приключилите лицей стартова заплата от 44 000 паунда (58 500 долара) и лъскава служебна кола.

Проблеми има и в други браншове. Една трета от непрекъснатите чиновници, снаблядащи Англия с храна, идват от Европейски Съюз, демонстрират данни на Food and Drink Federation.

Британската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, която съставлява 46 000 хотела, ресторанта и клуба, предизвести, че секторът е изправен пред дефицит от 60 000 чиновници на година, в случай че броят на чиновниците от Европейски Съюз внезапно намалее.

“Ако към този момент не можете да берете ягоди..., тогава супермаркетите може да купуват ягоди непосредствено от Полша “, споделя Дъстман. Бизнес групите и профсъюзите неведнъж приканиха държавното управление да смекчи позицията си при воденето на договаряния. Но Май не дава никакви признаци за това.

“Правителството интерпретира вота за овакантяване на Европейски Съюз като избор против имиграцията... и в известна степен това е правилно “, споделя Ролф. Бостън, град на източното крайбрежие на Англия, демонстрира за какво: съгласно данните от преброяването на популацията в града, което е родено в чужбина, се е нараснало с 467% в десетилетието до 2011 година

През 2016 година градът е имал най-високия % на гласоподаватели, поискали да изоставен Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР