Велико Търново. За духовно развитие на града могат да се

...
Велико Търново. За духовно развитие на града могат да се
Коментари Харесай

Валентин Деневски, траколог: За духовно развитие на града могат да се използват парите, обещани на Велико Търново от кандидатурата за Европейска столица на културата

Велико Търново. За духовно развиване на града могат да се употребяват парите, обещани на Велико Търново от кандидатурата за Европейска столица на културата. За да се случи това, обаче, първо градът би трябвало да си ги изиска. Това сподели пред публицисти във Велико Търново тракологът Валентин Деневски, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той съобщи, че ще внесе молба до ръководителя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов за издаване на решение, с което Велико Търново публично да изиска полагащите му се средства от конкуренцията. „ Състезанието бе извоювано от Пловдив, само че 30 % от отпуснатата сума, с която разполага спечелилият, трябваше да получат Варна, Велико Търново и София, като финалисти в влиятелния културен конгрес “, разясни Деневски.
Той посочи, че през лятото е признато разпореждане на Министерски съвет, с което парите са спрени. „ Велико Търново би трябвало да си изиска обещаната сума. Ако чудото стане, предприемчив комитет ще реши по какъв начин да се разходват парите ”, уточни Валентин Деневски. Неговите оферти са за експониране на Къпиновското богатство в Пловдив, като част от програмата на града за Европейска столица на културата през 2019-а и обособяване на сума за преиздаване на Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър в по-голям тираж. „ Четвероевангелието е прелестен образец за нашата средновековна история. То не трябва да е единствено един първокласен и безценен подарък за ВИП-гости. Изданието е един съвременен комикс. Когато децата преглеждат картинките, даже и да няма вероучение в учебните заведения, те ще научават за живота на Исус по един непосредствен за тях метод ”, сподели още Валентин Деневски.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР