Велико Търново. От 1 юли 2019 г. влиза в сила

...
Велико Търново. От 1 юли 2019 г. влиза в сила
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Проф. Николай Андреев. ГЕРБ: Тръгнахме от нулева база, през 90-е пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери

Велико Търново. От 1 юли 2019 година влиза в действие признатото предходната година с бюджета нарастване на пенсиите, напомни националният представител Станислава Стоянова, по време на работна среща на великотърновската конструкция на Старейшини ГЕРБ. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . С 5.7% ще се усилят парите на повече от 2 100 000 пенсионери. С толкоз е планувано да се усилят и минималните пенсии за застрахователен стаж и възраст, и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст. Увеличава се и така наречен „ таван “ на пенсиите – от 910 лева до 1 200 лева, изясни националният представител от най-голямата парламентарна група.
Размерът на пенсиите бе една от тематиките, обсъждани по време на срещата, на която участваха също великотърновският кмет и регионален водач на ГЕРБ Даниел Панов и ръководителят на националната организация на СГЕРБ проф. Николай Андреев.
„ След промяната на политическата система, през 90-те, от кабинета „ Беров “ вкараха в комерсиалните банки това, което беше заделено за пенсии на пенсионерите – Пенсионният фонд, трупан с десетилетия. Идеята – да носи висока рентабилност. Всички доста добре знаете, че комерсиалните банки по това време раздадоха необезпечени заеми и в края на краищата, след две несполучливи интервенции на Българска народна банка, се стигна до банкрут на комерсиалните банки. И несъмнено пенсионният фонд се стопи. На процедура парите на пенсионерите се оказаха в ръцете на кредитните милионери. Стигна се до неуместната обстановка пенсиите да са от порядъка на четири-пет $ и българските пенсионери, на процедура, да бъдат изправени пред един геноцид “, напомни по време на срещата проф. Николай Андреев,, който за трети мандат е вице-президент на Европейския съюз на жителите сеньори към ЕНП.
Ситуацията от това време той дефинира като злополучие. Проф. Андреев напомни също, че на последното съвещание на кабинета „ Станишев “ се одобри решение за внезапно повишение на пенсиите, с ясното схващане, че този ангажимент остава за идващия мандат. „ И тези нови пенсии стартира да изплаща държавното управление на премиера Бойко Борисов. И то в тежки условия - тогава стартира финансовата и икономическа рецесия. И все пак, кабинетът Борисов не понижи пенсиите, а в противен случай извърши дълга. И макар тежкото завещание след Тройната коалиция, на няколко пъти пенсиите бяха повишавани поредно. Разбира се, не е колкото на всички ни се желае, само че грижата е огромна. Вижда се, че държавното управление, в границите на опциите, поставя старания. А опциите са свързани с икономическия напредък “, безапелационен бе проф. Андреев.
Той напомни още, че за предходната година България има 3,6 % стопански растеж. „ Ще забележим по какъв начин ще завърши тази година, само че наклонността е положителна “, разяснява проф. Николай Андреев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР