Велико Търново. Общоградско преклонение пред паметта на големия български поет

...
Велико Търново. Общоградско преклонение пред паметта на големия български поет
Коментари Харесай

Общоградско преклонение пред паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев ще бъде се състои във Велико Търново

Велико Търново. Общоградско поклонение пред паметта на огромния български стихотворец и бунтовник Христо Ботев ще бъде се състои във Велико Търново, оповестяват от пресцентъра на Общината . С обред в старопрестолния град ще бъде почетена 145-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на починалите за свободата на България, ще бъде пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.

Ритуалът ще стартира тъкмо в 12.00 часа, когато ще прозвучат сирените в символ на респект към паметта на Христо Ботев и на българските герои. Ще бъде отслужена заупокойна молитва. Ще прозвучи литературната комбинация „ Поклон пред паметта на Ботев “, изпълнена от Белослава Маринова и Иван Данев - възпитаници от 11 клас в ПМГ „ Васил Друмев ”. Следва поднасяне на венци и цветя в символ на благодарност.

По същото време часови на пост ще отдадат чест и положат цветя пред паметниците „ Майка България ”, на Васил Левски и на Стефан Стамболов, пред Паметника на обесените ” и Паметна плоча на починалите, а също и пред гробовете на Венета и Иванка Ботеви. Те ще отдадат чест и ще положат цветя.

Организатори са Община Велико Търново, НВУ „ Васил Левски, Девети Етърски училищен гвардейски отряд към ПГТ „ Д-р Васил Берон “, Общонародна фондация „ Христо Ботьов “ – клуб В. Търново и Великотърновска Света митрополия.

Паметникът на Христо Ботев бе открит на 2 юни 2019 година. Монументът се намира в градинката до постройката на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния боен университет „ Васил Левски “ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в интерес на Община Велико Търново той бе реставриран.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР