Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България

...
Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България
Коментари Харесай

Любен Кънчев, зам.-министър на туризма: 9 милиона чужденци са посетили България

Велико Търново има голям принос в туристическите триумфи, които България реализира впрез последните години. Това съобщи зам.министърът на туризма Любен Кънчев на откриването на петнадесетото издание на интернационалното ревю „ Културен туризъм “ в остарялата столица.
 019  017  066  014
Той посочи, че през предходната година страната ни е посетена от близо 9 млн. чужденци, като растежът, по отношение на 2016 година, е със 7%. Приходите от туризъм са 8 милиарда лв., което е с 8 % повече от миналата година.

„ Но тези триумфи на България не биха могли да са вероятни без приноса на Велико Търново. За предходната година растежът на чужденци, посетили Велико Търново, е 20 %. На 13 млн. лв. възлизат приходите от туризъм във Велико Търново. Това е 22 % повече от миналата година. В началото на 2018 година тази наклонност продължава, което е извънредно впечатляващо “, осведоми зам.-министър Кънчев.

Като съществена причина за тези достижения той уточни използването на модела на диверсификация на туризма. Освен това напомни, че в остарялата столица се развива исторически, набожен, културен, планински, екологичен туризъм. „ Министерство на туризма спомага за това да се развиват тези типове туризъм, създавайки разнообразни дестинации. В някои от най-новите взе участие и Велико Търново. Едната е винаро-кулинарна дестинация. Други, са свързани с популяризирането на културно-исторически дестинации. Те са общо осем на брой и Велико Търново взе участие в две от тях – „ Стари градове на царе и патриарси в България “ и „ Архитектура и занаяти “, посочи Любен Кънчев.

Зам.министърът изясни, че остарялата столица е част и от платформата за бизнес и туризъм „ New destinations “ с самодейността „ Творчеството е пътят “.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и ръководител на Националното съдружие на общините в България /НСРОБ/ прикани всички български общини да вземат участие в европейските стратегии за развиване на туризма, които следва да бъдат отворени. Градоначалникът напомни, че за петнадесети следващ път Велико Търново се трансформира в столица на културния туризъм.

„ Този конгрес сложи началото на културния туризъм и го заведе на едно от водещите места на туризма в България. 2018 година е Годината на Европейското културно завещание и едно от значимите събития за България, свързани с този факт, е интернационалното ревю за културен туризъм. Редица планове в региона на културния туризъм бяха осъществени от доста общини в България през миналия програмен европейски интервал. През тази година ще бъде отворена, по Ос 6 на Програмата „ Региони в напредък “, нова стратегия за реституция и възобновяване на историческото и културно завещание, което е от национално и международно значение. Така, че моят апел към българските общини е да се даде повече подтик за присъединяване в тях, с цел да може те да популяризират своята история, просвета, фолклор, традиции и обичаи “, добави кметът. Той акцентира и, че по този метод България ще се трансформира в още по-известна туристическа дестинация в международен мащаб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР