Велико Търново е един от малкото областни градове у нас,

...
Велико Търново е един от малкото областни градове у нас,
Коментари Харесай

Идеята за нов градски център с площад във Велико Търново отново потъна

Велико Търново е един от дребното регионални градове у нас, който няма самостоятелен градски център с площад.

Общоградските мероприятия се организират на основната улица „ Васил Левски “, която се затваря за придвижване, което пък основава неприятности за всички.

За да реши казуса и остарялата столица най-сетне да има собствен център с пешеходно ларго и място, където да се организират публичните прояви, Общината разгласи интернационален архитектурен конкурс. С него трябваше да бъдат открити две решения - по какъв начин да наподобява новият градски център, който да бъде изработен в Старото военно учебно заведение, и да бъде дадена идея за експозиционен център в тази територия. Обявен беше награден фонд от 75 хиляди евро.

Конкурсът завърши, наградите са разпределени, само че те ще бъдат дадени за картинки, каквито в главната си същина са идейните планове, показани от 62 архитектурни бюра от чужбина и България.

Оказа се обаче, че състезанието е за концепции, а не за действителни механически и работни архитектурни планове.

75 хиляди евро е наградният фонд за идейните планове. 25 хиляди евро е премият за първо място и тя отива при италианския проектант Клаудио Нарди. 15 хиляди евро е наградата за второто място за италианеца Диего Терна. Третото място с премия 10 хиляди евро е за българското архитектурно бюро „ Стивън Джордън Интернешънъл “. Още пет плана, също единствено на картинки, от Полша, Испания, Турция и България получават поощрителни награди по 5 хиляди евро. Парите за наградите се оказаха имагинерни, ще се чакат като приет разход от програмата „ Региони в напредък “, по която ще се кандидатства за 10 000 евро за построяването на експозиционния център, показаха от Общината.

„ Ще стартират да се водят договаряния за подписване на контракт и в случай че като документи, документи и надлежно права да проектира на територията на Република България, както и в територия с културна-историческа стойност, в случай че той отговори на нашите условия, ще бъде подписан контракт с него. Очакваме действително нещо да стартира да започва като строителство през 2019 година. Преди това би трябвало да минат процедурите по оформяне на документите, правене на механически и работен план от спечелилия участник и по-късно оповестяване на поръчка за строителство и пускане на самото създаване на експозиционния център. Не е окончателното, което ще се осъществя “, изясни какво следва арх. Лора Бъчваров, член на интернационалното жури.

Отново ще се прави галерия с планове, великотърновци още веднъж ще могат да си кажат мнението. Със сигурност е ясно, че в Старото военно учебно заведение всичко ще бъде съборено, остават само постройките на Пети корпус на Великотърновския университет и на регионалната администрация, в която са няколко държавни служби, в това число Териториалната дирекция на Националната организация за приходите.

Резултатът от интернационалния конкурс е концепция за експозиционен център, който на този стадий е парче от колажа. Тепърва концепцията ще става работен план, с който да се кандидатства за европейското финансиране. До тогава Старото военно учебно заведение ще си стои в сриващите се окопи, в които е от години след реализацията на водния цикъл с построяването на водопроводната инфраструктура. 
Още можете да чуете в репортажа на Здравка Маслянкова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР